Sınır ticareti meclis gündeminde

Edirne'nin bir sınır kenti olduğunu, Bulgaristan ve Yunanistan gibi iki ülkeden Edirne'ye günübirlik çok sayıda ziyaretçi geldiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, s

SİYASET 30.01.2018 20:34:00 0
Sınır ticareti meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Edirne bir sınır kentidir. Bulgaristan ve Yunanistan gibi iki ülkeden Edirne’ye günübirlik çok sayıda ziyaretçi gelmektedir” dedi.

 

“EDİRNE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR”

 

Komşu ülkelerden gelen bu ziyaretçilerden bazılarının Edirne ekonomisine ciddi katkılar sağladığını dile getiren Gaytancıoğlu “Hatta bazı ziyaretçiler birçok tüketim malzemesini “bavul ticareti” diyebileceğimiz kapsamda toptan alışveriş şeklinde ülkelerine götürmekte ve bu ürünleri orada satmaktadır. Edirne’de bu tip alışverişin yapıldığı birçok işyeri de turistlerin bu ticareti doğrultusunda hizmet vermektedir” dedi.

 

“DURMA NOKTASINA GELDİ”

 

Son zamanlarda bu ticaretin durma noktasına geldiğini kaydeden Gaytancıoğlu “Elde edilen bazı bilgilere göre söz konusu ziyaret ve alışveriş için 6 ayda 90 günlük giriş çıkış süresi bu ticaretin önünde ciddi bir engeldir. Kaldı ki bu 90 günlük süre aslında yeterlidir. Ancak uygulamada, gündüz saatlerinde Edirne’de gün boyu alışveriş yapıp gece saat 24.01’de çıkış yapan bir turist için 1 gün yerine, 2 günlük bir süre kayıtlara geçmektedir. Bundan dolayı Edirne ticaretinde ciddi kayıplar olmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

BAKAN SOYLU’YA SORDU

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi veren Gaytancıoğlu “Sınır ticareti dolaylı olarak engellenmek mi istenmektedir? Bu tip ticaretin yapılması istenmemekte midir? Mağduriyetlerin önlenmesi için, sınır kapılarından giriş çıkışların hesaplanmasında kalış sürelerini hesaplayıcı bir uygulamanız olacak mıdır? Başta Edirne olmak üzere, sınır iller için söz konusu 90 günlük sürenin uzatılması konusunda bir girişiminiz bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU