Türk Metal ile MESS anlaştı

Devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Türk Metal Sendikası ile MESS anlaşmaya vardı.

GÜNDEM 30.01.2018 09:12:00 0
Türk Metal ile MESS anlaştı

5 Ekim’de Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ile Türk Metal Sendikası arasında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Dün akşam saat 18:00'da MESS'in görüşme daveti üzerine yeniden masaya oturduklarını söyleyen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 12 saat süren görüşmelerin ardından anlaşma sağladıklarını belirtti.

 

MUTLU SONA KAVUŞTUK

 

Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak da Gündem Özel programında gazeteci Şaban Kardeş’in konuğu olarak anlaşmanın detaylarını paylaştı. 5 Ekim’de başlayan görüşmelerin sabah saat 06:00’da sona erdiğini kaydeden Koçak “Grev kararı almıştık. Kararımız Bakanlar Kurulu’nun kararı ile ertelenmişti. Daha önce 10-20 dakikada yaptığımız iş bırakma eylemlerini dün 1 saate çıkarmıştık. Dün MESS bizi davet etti. Akşam saat 18:00’da başlayan toplantımız 12 saat sürdü. Mutlu sona kavuştuk” dedi.

 

YÜZDE 26.31 ZAM

 

Sözleşmenin 2 yıllık olarak karara bağlandığını kaydeden Koçak “İlk yıl ilk 6 ay içinde çekme, seyyanen zam ve kıdeme dayalı zam istemiştik. Kıdem yılımızdan ve çekmelerden taviz vermedik. Birinci yıl ilk 6 ay için toplam yüzde 26.31 zam geliyor. Çalışanlarımıza 510 lira ile 930 lira arasında zam geliyor. İkinci 6 ay için enflasyon, ikinci yıl için de enflasyon oranı uygulanacak” dedi.

 

TAMAMLAYICI SİGORTA OLMAZSA OLMAZIMIZDI

 

Çalışanların en çok istediğinin kıdem yılı olduğunu kaydeden Koçak “Saat ücreti 9 liranın altında olanları 9 liraya çektik. İşe girişlerimiz 3 bin liranın üzerine çıktı. Bizim tazminatlarımız da brüt üzerinden hesaplanıyor” dedi. Çerkezköy’de sendikaya bağlı 15 işletmede 13 bine yakın üyelerinin olduğunu, Nisan-Mayıs ayında Arçelik’in de gelmesi ile birlikte üye sayısının 15 bini bulacağını söyleyen Koçak “Tamamlayıcı sigortamız da bizim olmazsa olmazımızdı. Hastalık hallerinde özel hastanelere gidildiğinde yüksek meblağlar çıkıyor. Tamamlayıcı sigortamız ile üyelerimiz bir kuruş para vermeden muayenesini, ameliyatını olup çıkacak. Anne baba ölümünde iznimiz var. Kayınvalide ve kayınpeder ölümünde de 3 gün izin hakkı aldık” dedi.  

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU