"Atatürkçü düşünce varsa, yobaz düşünce yok olacaktır"

Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 25'inci yılında CHP Kapaklı İlçe Gençlik Kolları tarafından düzenlenen programda anıldı. Gençlik Kolları Başkanı Yasin Eski, Mumcuâ€??

GÜNDEM 25.01.2018 19:14:00 0

24 Ocak 1993’te aracına konulan bombanın patlatılması ile katledilen araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 25’inci yılında Cumhuriyet Halk Partisi Kapaklı İlçe Gençlik Kolları tarafından düzenlenen programda anıldı.

 

“ÖDEYECEĞİ BEDELİN FARKINDAYDI”

 

Önceki akşam saat 19:00’da düzenlenen anma programına Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, CHP İlçe Başkanı Kenan Seçkin, CHP Kapaklı Kadın Kolları Başkanı Zeliha Firidin, CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Yasin Eski, CHP’li belediye meclis üyeleri ile partililer katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Uğur Mumcu'nun hayatından kısa kesitler sunan belgesel gösterimi ile devam etti. Anma programında konuşan CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Yasin Eski,  Gazeteci Yazar Uğur Mumcu’nun hayatını anlattı. 16 yıl önce katledilen Gaffar Okan’ı da anan Eski “Uğur Mumcu, birilerinin yayınlanmasını istemediklerini araştıran, soruşturan, yazan, yayınlayan bir gazeteciydi. Karşılığında ödeyeceği bedelin farkındaydı” dedi.

 

“28 YIL SONRA HAKLI ÇIKTI”

 

25 yıl geçmesine rağmen Mumcu’nun katillerinin bulunamadığını anımsatan Eski “Cinayetin aydınlatılması için Uğur Mumcu’nun ailesi devletten daha çok çaba gösterdi. Vakıf kurdular, rapor hazırlattılar, açılan davaya müdahil oldular” dedi. Uğur Mumcu’nun 12 Mart döneminde sarf ettiği “Ordu uyanık olmalı” sözlerinin orduya hakaret etmek olarak değerlendirildiğini ve gözaltına alınan Mumcu’nun 7 yıl hapse mahkum edildiğini belirten Eski “Bir yıl Mamak askeri cezaevinde yattı. Cezası Yargıtay tarafından bozulunca serbest kaldı” dedi. Uğur Mumcu için gazeteciliğin siyasi mücadelenin bir parçası olduğunu, o nedenle akademiyi bırakıp tamamen basına yöneldiğini belirten Eski “Uğur Mumcu’nun 1990’da sarf ettiği “Hukuk fakültesinde okuyup da daha önce imam hatip mezunu olanlara Burs veriyorlar. Burs verilen öğrenciler de sınavsız yargıç ve savcı oluyorlar. 2000 yılına doğru baktığımızda, Vali ilahiyat fakültesi mezunu, emniyet müdürü İslam Enstitüsü mezunu, Kaymakam İmam hatip mezunu olacak” sözleri ile 28 yıl sonra haklı çıktı” dedi.

 

“CİNAYETİN ÜZERİNDEN ÇEYREK ASIR GEÇTİ”

 

Uğur Mumcu’nun, dürüst, yetenekli, yetkin ve korkusuz çok özel bir aydın, müstesna bir kalem ve kelam adamı olduğunu kaydeden Eski “Paramparça ederek öldürenlerin böylesine derinden kin beslemesinin nedeni düşünceleri ve yazdıklarıydı. Cinayetin gerçek nedeni de, asli failler de ortaya çıkarılamadı. Devleti yani halkı soyanlara, silah ve uyuşturucu kaçakçılarına, kara para tetikçilerine, siyasi döneklere karşı hayatı boyunca sürdürdüğü amansız mücadele ona sayısız yerli ve yabancı düşman kazandırdı. Cinayetinin üzerinden tam çeyrek asır geçti. Ama ülkemizde failleri bulup ortaya çıkartacak güçlü-kararlı bir siyasi irade bir türlü ortaya çıkmadı” dedi.

 

“SİZ RAHAT UYUYUN”

 

Uğur Mumcu’nun gördüklerini korkusuzca ifade edebilen bir gazeteci yazar olduğunu belirten Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da “Yüreği ülke sevdası ile dolu iyi bir ulusalcı olan Mumcu, Cumhuriyete inanmış, Atatürkçülüğün, laikliğin yılmaz savunucusu yiğit bir insandır. Karanlıklarla mücadeleyi kendisine ilke edinmiş iyi bir dava adamıdır” dedi. Karanlık siyaset yapan, namussuz ticaret yapan insanların, Uğur Mumcu’nun varlığından rahatsız olduğunu kaydeden Mandalı “Bundan 25 yıl önce Uğur Mumcu’yu katleden bu karanlık düşünceye sahip insanları buradan bir kez daha şiddet ve nefretle kınıyorum. Atatürkçü düşünce varsa, karanlık, gerici, yobaz düşünce yok olacaktır. Uğur Mumcu ve diğer Cumhuriyet aydınlarımız siz rahat uyuyun. Çünkü Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet sonsuza dek payidar kalacaktır” dedi.

 

Haber / Ayşenur AYDIN