Arabuluculuk Dairesi faaliyete geçti

Çorlu Adliyesi Arabuluculuk Dairesi Yazı İşleri Müdürü Cahit Gelez, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül'ü ziyaret etti. Ziyarette Arabuluculuk Yasası görüş

GÜNDEM 22.01.2018 20:06:00 0
Arabuluculuk Dairesi faaliyete geçti

İş mahkemelerinde arabuluculuk kanununun zorunlu hale geldiğini kaydeden Çorlu Adliyesi Arabuluculuk Dairesi Yazı İşleri Müdürü Cahit Gelez “Çorlu Adliyesi’nde de arabuluculuk dairesi faaliyete geçmiştir. Kıdem ve ihbar tazminatı, mesai vb. alacakların arabulucuya gitmeden mahkemeye dava açılması mümkün değildir. Arabuluculuk hızlı, seri ve ucuzdur. Mahkemeler gibi uzun sürmez ve pahalı değildir. Belki bir saatten daha kısa sürede sorunu çözebilir. En fazla üç hafta, yetişmediği taktirde dört hafta içerisinde anlaşma veya anlaşmama şeklinde sonuçlanması zorunludur” dedi.

 

“DAVA AÇMA YOLU AÇIK”

 

Anlaşmama durumunda devletin iki saatlik arabulucu ücretini ödediğini kaydeden Gelez, “Anlaşma halinde ise asgari ücret tarifesine göre 140+140= 280 TL’den aşağı olmamak üzere alacağın yüzde 6’sı hesaplanır ve yüzde 3 – yüzde 3 şeklinde (işveren-işçi) ödenir. Vatandaşın mahkemeye başvurma yolunu kapatmaz. Anlaşamama durumunda mahkemeye dava açma yolu açıktır.  Ticari davalar, ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti, taraflar arasındaki alacak-verecek meseleleri vs. gibi davalarda çözüme ulaşmaktadır” dedi.

 

“TARAFSIZ MESLEKTAŞLARIMIZDIR”

 

 Arabuluculuğun; tarafların bir masa etrafında bir araya getirilerek soruların en kısa sürede ve ucuz olarak çözümlendiği bir kurum olduğunu kaydeden Gelez “Tüm işverenler ve vatandaşların hukuki sorunlarının bu kanun vasıtasıyla çözüme ulaştırmalarını tavsiye ediyoruz. Tarafların anlaşması halinde işveren; mahkeme masrafları, karar, istinaf, temyiz harcı, Yargıtay onama harcı, icra takip ve avukatlık ücretlerinden muaf olur. Arabuluculukta; başlatmak, yürütmek, devam ettirmek ve sonlandırmak tarafların elindedir. Arabulucularımız, 5 yılını doldurmuş serbest avukatların, Adalet Bakanlığı’nca açılan arabuluculuk eğitimine katılarak sınavları geçtikten sonra arabuluculuk sertifikasını alan tarafsız meslektaşlarımızdır” dedi.

 

“YENİ BİR SOLUK GETİRDİ”

 

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül de, işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuk kanununun 1 Ocak itibari ile yürürlüğe girdiğini anımsatarak “Arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldi. Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapması mümkün olmayacak. Düzenleme ile iş dünyası önemli derecede zamandan tasarruf sağlayacaktır. Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davalarının arabuluculuk ile son bulacağını düşünüyorum” dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA