Her çocuk kaliteli eğitim almalı

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'nce, Mili Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'in katılımıyla Edirne'de iki gün süren Roman Çalıştayı düzenlen

GÜNDEM 21.01.2018 16:11:00 0
Her çocuk kaliteli eğitim almalı

Trakya Üniversitesi Senato Salonu’nda düzenlenen Roman Çalıştayına, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, Milli Eğitim Daire Başkanları Dr. Adem Orakçı, Tuncay Morkoç, Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Dr. Ömer Akar, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt ve Roman Dernekleri temsilcileri katıldı.

 

AMAÇ TARİHİ DOKUYU KORUMAK

 

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu’nun çalıştayın amaç ve hedeflerini anlatmasının ardından Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi bünyesinde kurulan Roman Enstitüsü ve Enstitünün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çalıştayda konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, “Medeniyetler beşiği olan ülkemizde kalkınmada birinci öncelliğimiz müreffeh bir Türkiye olarak yolumuza devam etmektir. Amacımız bu yolda kültürler arasında tarihi dokusunu koruyarak daha güçlü ve daha hızlı adımlar atmaktır. Ülkemizde yaşayan Romanlar yüzyıllardır Anadolu’da, Trakya’da Türkiye’nin kültürel yapısını meydana getiren gelenekleri ve değerleri oluşturarak bu toprakların kadim sakinlerinden olmuşlardır.  Anadolu’dan, Marmara’dan, Ege’den, Doğu’dan, Güneydoğu’dan, Karadeniz’den, Akdeniz’den, esen her bir rüzgârın ayrı bir rengiyle tek bir renge bürünerek gönüllere dokunmak yıllardır süre gelen kardeşliği, dostluğu, hoşgörüyü, birlik ve beraberliği güçlendirmiştir” dedi.

 

“EĞİTİM İMKANLARINDAN EŞİT YARARLANMALARI ÇABASI İÇİNDEYİZ”

 

Başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm vatandaşların huzur ve refah içinde yaşamalarını, temel ihtiyaçlarını karşılamak, eğitim, sağlık, konut ve istihdam alanlarında sadede günü kurtaran değil köklü ve geleceği içine alan çalışmalar yapma bilicinde olduklarını kaydeden Erdem “Her insanın en temel haklarında yer alan eğitim hakkı çocuğun kişiliğiyle kendisini ilgilendiren konularda kendisini ifade etme hakkına kişisel ve fiziksel onuruna saygı içerir. Eğitim hakkı vazgeçilmez ve devredilmez bir hak olup herkesi ırk, cinsiyet, etnik, din ya da politik görüş, yaş yada engellik haline bakılmaksızın temel eğitimden yararlanmasını ifade eder. Bu sürecin gerçekleşmesini ilk şartı çocuğun nitelikli ve sürekli bir biçimde eğitim hakkından yararlanmasıdır. Bu bağlamda Roman çocuklarımızın eğitime erişim ve devamlılık sağlanmasıyla kaliteli eğitim olanaklarından daha iyi yararlanabilmeleri için stratejiler belirlemek. Çocuklarımızın okullarda karşılaştıkları problemlere işbirliği içerisinde çözümler üretmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı olarak yürütmekteyiz. Her çocuğun kaliteli eğitim alarak bir üst öğrenime yönlendirilmesi gerekliliği bilinciyle bu çalışmaları yapıyoruz. Bakanlık olarak özellikle son yıllarda başta dezavantajlı çocuklarımız olmak üzere tüm öğrencilerimiz eğitim imkânlarından eşit olarak yararlanmalarını sağlamak hassasiyeti içerisindeyiz” dedi.

 

“OKULA DEVAM ETMEDE SIKINTILAR YAŞANIYOR”

 

Roman çocukların okula kayıt olma ve devam etmekte sıkıntı yaşandığının görüldüğünü kaydeden Erdem “Bu sıkıntı ileride çocuklarımızın iş hayatında yer almalarında da sorun teşkil etmektedir. Burada yapacağımız çalışmayla bu sorunlara sağlam ve köklü çözüm bulacağımıza inanıyorum” dedi.

 

Haber / Ayşenur AYDIN