Çevreyi hor gören, geleceği zor görür

Kırklareli Kömürköy'de kurulmak isteyen taş ocağına karşı çıkan köylüler, bilgilendirme toplantısı için gelen görevlileri protesto etti. "Köyümüze taş ocağı istemiyoruz"

GÜNDEM 11.01.2018 18:19:00 0
Çevreyi hor gören, geleceği zor görür

Kırklareli'nin Yıldız Dağları eteklerindeki Vize ilçesine bağlı Kömürköy'deki ormanlık alanda, özel bir şirket taş ocağı açmak istedi. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izin alınırken, şirket köylüler için bilgilendirme toplantısı düzenledi. Köylerinin yakınına taş ocağı açılmasını istemeyenler, meydana toplanarak pankartlarla protesto eylemi yaptı. Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve şirket temsilcilerinin yer aldığı heyet, köy kahvesinde sunum yapmak için hazırlanırken, "Köyümüze taş ocağı istemiyoruz" sloganları atan köylülerin tepkisi üzerine toplantıyı iptal etti.

 

“HUKUKİ MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

 

Taş ocağı yapılmak istenen bölgenin kültürel ve tarihsel olarak zengin bir yer olduğunu ifade eden Vize Ziraat Odası Başkanı ve Vize İnsan Dağ Yaşam Derneği Başkanı Demir Aypar Eker, taş ocağı yapılırsa bölgede hayvancılık ve arıcılığın biteceğini belirtti. Taş ocağı yapılması planlanan ormanlık alanın 1'inci derecede sit alanı olduğunu ifade eden Eker, “Biz 2 sene önce de açılmak istenen taş ocağı için dava açtık. Edirne Bölge İdare Mahkemesi durdurdu. Yeniden karşımıza geldi. Şirketlere sormak istiyorum; biz onların yaşam alanlarında bırakın taş ocağını, kuyu açmamıza izin verirler mi? Bizim burası yaşam alanımız ve taş ocağı istemiyoruz. Bunun için hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

 

“TAŞ OCAĞI KURULMASINI İSTEMİYORUZ”


Kömürköy'ün Dernek Başkanı Seyfi Özgerçek da taş ocağının kurulmak istendiği alanlarda izole edilmiş arıcılık faaliyetinin yürütüldüğünü belirterek “Türkiye'nin en iyi ikinci balı olan püren balı bu ormanlarda üretiliyor. Kömürköylüler olarak bölgemize taş ocağı kurulmasını istemiyoruz. Bizim köylümüzün yaşam tarzı hayvancılık ve tarım üzerine. Bizler bu yaşam içersinde ne olursa olsun, bunları etkileyecek taş ocağı istemiyoruz. Arıcılık üzerine izole edilmiş bölgedeyiz. Türkiye'deki 2 bölgeden biri longoz ormanlarının devamı olan köyümüz, izole edilmiş arıcılık yapıyor. Türkiye'de anzer balından sonra besin değer en yüksek bal üretiliyor” dedi. Özgerçek, arıcılık, tarım ve hayvancılık yapılan bir yere neden taş ocağı kurulmak istendiğini anlamadıklarını belirtti.

 

“DESTEKLİYOR AMA ORTASINA TAŞ OCAĞI KURMAK İSTİYOR”

 

Köye taş ocağı yapılmasını istemediklerini ve hukuki mücadelelerinin süreceğini belirten Kömürköy Muhtarı Yücel Güt de “Bal ormanlarımız var, hayvancılık var. Buralarda taş ocağı istemiyoruz. Bizim şu anda 2 tonu geçen bir üretimimiz var. Arıcılıkla uğraşanların sayısı çoğaldı ve devlet destek veriyor. Anlamadığımız kısım; devletimizi destekliyor ama ortasına da taş ocağı kurmak istiyor” dedi. Taş ocağına karşı olduklarını kaydeden Akpınar Köyü Muhtarı Behzat Kömürcü de “Bölgemiz her anlamda zengin. Biz taş ocağı olaylarından bıktık. İki köyümüzü de etkiliyor. Ayrıca birinci derecede sit alanı, çevresi orman. Mantık olarak devlet büyüklerimiz gelip yeri görseler 'durun bakalım' diyeceklerdir. Yıldız Dağları'nın uzantısında doğası, yeşili ve arıcılığı ile bilinen iki köye zarar verecek. Yaşadığımız alanları korumaya çalışıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk ne diyor; 'Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh bütün vatandır'. Taş ocağı istenen yer bizim ortak yaşam alanımız. Taş ocağı yapılmak istenen bölgede tarihi kalıntıları bulunan bir kule de hâlâ mevcut” dedi.

 

"ÇEVREYİ HOR GÖREN GELECEĞİ ZOR GÖRÜR"


Protesto eylemi sırasında "Köyümüze taş ocağı istemiyoruz" sloganları atan köylüler, ellerinde, 'Çevreyi hor gören, geleceği zor görür', 'Ormanıma, suyuma, havama dokunma', 'Köyüme dokunma', 'Taş ocağı deyip geçme o zehirdir', 'Kanser fabrikası istemiyoruz' yazılı pankartlar taşıdı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ