TESKİ'den Başbakan Yıldırım'a '4 lira' cevabı

Geçtiğimiz hafta Edirne ve Kırklareli'ne gelen Başbakan Binali Yıldırım, CHP'li su fiyatının 4 lira olduğunu belirterek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na "Şu sahip olduÄ?

GÜNDEM 4.01.2018 21:54:00 0
TESKİ

Trakya’ya gelen Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘CHP’li belediyelerde su 3.5-4 lira” söylemine ilişkin Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (TESKİ) açıklama geldi.

 

TON BAŞINA 2,38 LİRA

 

TESKİ Genel Kurulu’nda kabul edilen tarifeye göre, TESKİ’nin konut abonelerinden ton başına su bedeli olarak 2,38 TL tahsil ettiği belirtilen açıklamada “Kanalizasyon şebeke hattı olan yerlerdeki abonelerimize su ücretine ek olarak 1,19 TL atıksu bedeli yansıtılır. Bu bedelle birlikte TESKİ’nin su ve atıksu ücreti toplamı 3,57 TL olmaktadır. Bu bedellerin harici faturaya yansıyan diğer bedeller, ilçe belediyelerinin ve büyükşehir belediyesinin tahsil ettiği katı atık bedelleridir. Ayrıca doğrudan Maliye Bakanlığına aktarılan KDV ücreti faturaya yansır. Su ve atıksu bedeli haricindeki bedeller yasa gereği TESKİ tarafından alınır ancak ilgili kurumlara aktarılır. Ayrıca kanalizasyon şebeke hattı olmayan yerlerdeki abonelerimizden atıksu bedeli alınmaz.” denildi.

 

“DİĞER İLLERE GÖRE MAKUL”

 

TESKİ’nin il genelindeki abonelerine ilettiği suyun yüzde 95’ini yer altından derin içme suyu sondaj kuyularıyla temin ettiği belirtilen açıklamada “Geriye kalan yüzde 5’lik kısmını ise yüzeysel su kaynaklarından temin etmektedir. Yer altından derin sondaj kuyularıyla temin edilen su elektrik enerjisi kullanılarak çıkarılmaktadır. Suyun temin edilmesi sırasında harcanan elektrik enerjisi maliyeti oldukça yüksektir. 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle elektrik ücretlerine ortalama yüzde 8,5 oranında zam yapılmıştır. Yeni yıl sebebiyle işçi ücretlerine de zam yapılmıştır. Bütün bunlar TESKİ’nin su üretim maliyetini arttırmaktadır. Buna rağmen yüzeysel su kaynaklarına sahip diğer illerle kıyaslandığında, TESKİ’nin su ücretlerinin makul olduğu görülebilir. Ülke genelindeki büyükşehir belediyelerinin su fiyatları kıyaslanabilir. Örneğin Ankara ve İstanbul illerinin su ücretleri Tekirdağ’ın su ücretlerinden daha yüksektir. Ankara’da su ve atıksu bedeli toplamı 6,30 TL, İstanbul’da 4,65 TL’dir. Ayrıca bu illerin su teminleri önemli ölçüde yüzeysel su kaynaklarından yapılmaktadır.

 

SU KAYNAKLARININ ARTITILMASI GEREKİYOR

 

Tekirdağ’da her geçen gün azalan, artık daha derinlerde bulunabilen, yer altı su kaynaklarının tüketilmemesi ve yüksek enerji masraflarına maruz kalmamak için baraj ve gölet gibi yüzeysel su kaynaklarının arttırılması gerektiği ifade edilen açıklamada “Yasa gereği baraj ve gölet gibi yüzeysel su kaynaklarının yapımı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün görev alanındadır. Dolayısıyla DSİ’nin bu konudaki çalışmalarını hızlandırması beklenmektedir.Bugün TESKİ için en önemli olan konu, halkımızın kesintisiz su hizmeti alabilmesidir. TESKİ yeni kurulan bir kurum olmasına rağmen, devir aldığı tesislerin hepsini elden geçirerek, onardı ve sağlıklı bir şekilde hizmet verecek hale getirdi. Gece gündüz çalışarak oldukça önemli altyapı yatırımları yaptı. TESKİ’nin bugüne kadar yaptığı yatırımların hacmi 500 milyon TL’yi aştı. Bu kapsamda TESKİ’nin yeni su temini yatırımları hızla devam etmektedir. TESKİ’nin altyapı yatırımları maliyetleri ile birlikte TESKİ’nin resmi web sitesinde görülebilir. Dolayısıyla acil ihtiyaç duyulan altyapı yatırımlarının tamamlanmasının ardından ve daha fazla yüzeysel su kaynaklarına sahip olunduğunda su ücretlerinden indirim yapılması gündeme gelebilir” ifadelerine yer verildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU