Ambalaj atıklarının kontrolünde yeni dönem!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayınlandı. 1 Ocak 2018 itibarıyla devreye giren yönetmelik, uygulamada farklı

GÜNDEM 31.12.2017 13:48:00 0
Ambalaj atıklarının kontrolünde yeni dönem!

Bu alanda Türkiye’nin ilk yetkilendirilmiş kuruluşu ÇEVKO Vakfı, yeni yönetmeliğin uygulanmasında da öncülüğünü sürdürecek.

 

YENİ YÖNETMELİK NELER GETİRDİ?

 

Yeni yönetmeliğe göre ülke genelinde plastik torba kullanımının azaltılmasına yönelik hedefler konulmuştur ve bu torbaların 1.1.2019’dan itibaren, internet üzerinden yapılan satışlar da dahil, tüketicilere ücretsiz temini yasaklandı. Başka bir deyişle, plastik poşetler ancak bedeli ödenerek temin edilebilecek. Ambalaj atıklarının diğer atıklardan ayrı toplanması uygulamasından belediyelerin sorumlu olduğu daha net olarak tanımlandı. Ekonomik işletmelerin yapmaları gereken bildirimler için son tarih Mart ayı sonu olarak belirlendi.

 

BELEDİYELERE ALTYAPI DESTEĞİ

 

Piyasaya sürenlerin geri kazanım sorumluluğu için tanımlanan yıllık 3000 kilogramlık eşik değer, 1000 kilogram olarak güncellendi. Yurtiçinde piyasaya sürülecek cam, metal, plastik, kağıt/karton ambalajların belirli oranlarda yurtiçinde toplanan atıklardan ve/veya bu atıklardan elde edilen hammaddelerden üretilmesi zorunluluğu getirildi. Yetkilendirilmiş kuruluş bütçesinin, genel giderler dışında kalan kısmının belirli bir oranının ekipman, araç, eğitim, bilgilendirme faaliyetleri ile belediyelere altyapı desteği olarak aktarılması zorunluluğu getirildi.  Yüz konut ve üzeri sitelerde, site yönetimleri tarafından ambalaj atıkları için belediye toplama sistemine uygun biriktirme ekipmanlarının yerleştirilmesi yükümlülüğü getirildi. Geri kazanım yükümlülüklerinin yerine getirilmesindeki hesaplama yönteminde değişiklikler yapıldı. Geri kazanım hedeflerinin en az yüzde 80’inin sanayi dışındaki kaynaklardan sağlanması zorunluluğu getirildi.

 

SON TARİH BELİRLENDİ

 

Piyasaya süren işletmelerin yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için depozito uygulaması veya yetkilendirilmiş kuruluşlarla anlaşması seçenekleri belirlenmiş, belediyeler ile anlaşma seçeneği kaldırıldı. Yetkilendirilmiş kuruluşlar ile anlaşma yapmayı tercih eden piyasaya süren işletmeler için Haziran ayı sonu, son tarih olarak belirlendi. 2018 yılında yetkilendirilmiş kuruluşlarla çalışma yöntemini tercih eden piyasaya sürenler 30 Haziran 2018’den sonra bu amaçla sözleşme yapamayacak. Toplama ekipmanlarının renkleri yeniden düzenlendi. (Karışık ambalaj atığı: mavi, cam: yeşil ve/veya beyaz, kağıt: mavi, plastik: sarı, metal: gri) Belediyelere, evsel atık toplamak için kullandığı araç kapasitesinin en az yüzde 20’si kadar ambalaj atığı toplama kapasitesi sahip araç bulundurması zorunluluğu getirildi. Mevcut lisanslı toplama ayırma ve geri dönüşüm firmaları, lisans süreleri bitene kadar faaliyetlerine devam edebilecekler.

 

Haber / Şaban KARDEŞ