Çevre Katliamına 'Dur' Demek İçin Bir Araya Geldiler

Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği'nin 2017 Yılı Olağan Meclis Toplantısı Korumar Hotel De Luxe'de hafta sonu gerçekleşti.

GÜNDEM 27.11.2017 14:56:00 0
Çevre Katliamına

Toplantıda Ege ve Marmara’da bulunan ve geleceğimiz için tehlikeli olan arazi talanı ve termik santral hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.  Öte yandan Kapaklı’nın Pınarça beldesine yapılması planlanan Termik Santral’e dikkat çekmek için bir sonraki toplantının da Tekirdağ’da yapılması kararı alındı. Kuşadası'nda toplanan Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği (EMARÇEB) üyesi belediye başkan, başkan vekili ve belediye meclis üyeleri, turizm bölgelerindeki belediyelerin yerleşik nüfusa göre aldığı payların hizmet üretmeye, çevre ve doğaya sahip çıkmaya yetmediğine dikkat çekti. Belediye Başkanları, EMARÇEB'in Kıyı Ege Belediyeler Birliği başta olmak üzere diğer belediye birlikleriyle işbirliği yapması kararlaştırıldı. Özellikle Trakya Bölgesi'nin çevre ve doğa açısından bir talan bölgesi haline getirildiğini savunan başkanlar, tüm çevre katliamlarına birlikte karşı durmayı hedef olarak belirledi.

 

‘’YEŞİL VE TEMİZ ENERJİ ÜRETİMİ GÖREVİNİ YEREL YÖNETİMLER ÜSTLENMELİ’’

Toplantı açılışında konuşan EMARÇEB Başkanı Cahit İnceoğlu, enerjinin temel bir ihtiyaç olduğunu ve çevreye zarar veren enerji kaynakları dışında alternatif enerji kaynaklarının da kullanılabileceğini söyledi. İnceoğlu; "Ülkemizde var olan kaynakların en uygun koşullarda kullanılmasına, bu kaynakların doğaya en az zarar vermesine ve ekonomik gelişmeye maksimum katkı sağlamasına dayalı yeni bir enerji politikasının belirlenmesi, ülkemiz için bir zorunluluktur. Yenilenebilir ve çevresel zararları en az olan ve ülkemizde bol olarak bulunan enerji kaynaklarına yönelmek, ülkemizi hem enerji darboğazından kurtaracak hem de dışa bağımlılığı azaltacaktır. Yeşil ve temiz enerji üretimine öncülük yapmak görevini yerel yönetimler üstlenmeli, bu alanda projeler geliştirip gerçekleştirerek toplum ve bireyler nezdinde özendirici olmalıdır" ifadelerini kullandı.

 

‘’TEMİZ ÇEVRE İÇİN BELEDİYE PAYLARI ARTTIRILMALI’’

Toplantıda konuşan Kuşadası Belediye Başkanı CHP'li Özer Kayalı da yerel yönetimlerin çevresel projeler üretmesi için ekonomik sorunlarının olmaması gerektiğini söyledi. Kayalı, şöyle konuştu: " Ekolojik çevreyi, kültürü, doğayı korumak için daha fazla pay almamız, özellikle kıyı belediyelerinin daha fazla pay alması, yaz nüfusuna göre desteklenmesi için Kıyı Ege Belediyeler Birliği başta olmak üzere diğer belediye birlikleri ile ortak hareket etmeli, girişimlerde bulunmalıyız" dedi.

 

BİR SONRAKİ TOPLANTI TERMİK SANTRALE TEPKİ İÇİN TEKİRDAĞ’DA YAPILACAK

Toplantıda, EMARÇEB üyesi belediyelerinin çevre ile ilgili sıkıntılarına, merkezi hükümetin dayatmalarına karşı ortak hareket etme, tepki gösterme kararı alındı. Genel kurulda üye sayısı 26 olan EMARÇEB'in üye sayısı Saray, Hayrabolu ile Subaşı Belediyeleri'nin katılımıyla 29'a yükseldi. EMARÇEB Genel Kurul üyeleri sonraki toplantının termik santrallere dikkatleri çekmek için önümüzdeki günlerde belirlenecek bir tarihte Tekirdağ'da yapılmasına karar verdi.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ