İstinaf Mahkemesi Kesin Olarak Reddetti

Tekirdağ'da müstakil bir sanayi odası kurmak üzere yola çıkan Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti, olumlu görüş bildirmeyen TOBB'a karşı açtığı davanın ardında 'olurâ?

GÜNDEM 21.11.2017 17:06:00 0
İstinaf Mahkemesi Kesin Olarak Reddetti

Bunun üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı itirazda bulunmuştu. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi bakanlığın itirazını reddederek hukuki süreci kesin olarak sonlandırdı.

Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet Başkanı Ömer Sarıoğlu, “Bilirkişi incelemeleri, Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün mahkemeye sunulan verileri, idare mahkemeleri ve Danıştay kararlarından sonra haklılığımız Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi tarafından tescil edildi. Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluş çalışmalarını hızlandırarak sürdüreceğiz” dedi.

Tekirdağ’da müstakil bir sanayi odası kurmak üzere yola çıkan sanayiciler, TOBB’dan sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na karşı açtıkları davayı da kazanmışlardı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tekirdağ Sanayi Odası’nın kurulmasının koşullarının gerçekleşmediğini iddia ederek en son karar merci İstinaf Mahkemesi’nde iptal davası açtı. Son karar merci Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi, bakanlığın talebini reddederek hukuki süreci noktaladı. Böylece Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluşuna karşı hukuki yollar nihai olarak kapanmış oldu.

 

ÖNCE TOBB İTİRAZ ETTİ

 

26 Nisan 2013 tarihinde bin 40 sanayicinin imzasıyla müstakil bir sanayi odası kurmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) başvuran Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti, süresi için cevap alamayınca başvurunun zımnen reddedildiğini belirterek mahkemeye gitti. Toplam bin 485 kalburüstü sanayicinin faaliyet gösterdiği Tekirdağ’da bağımsız sanayi odası kurulmasına Ankara 1. İdare Mahkemesi vize verdi. Mahkemenin bu kararının ardından davalı TOBB, Danıştay’a başvurarak kararın iptali istemiyle temyize gitti. Ancak Danıştay 8. Dairesi TOBB’un temyiz başvurusunu 13.04.2016 tarih ve E: 2016/1238, K: 2016/3662 sayılı kararıyla reddetti.

 

İSTİNAF MAHKEMESİ NOKTAYI KOYDU

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin kararının ardından Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi’ne Tekirdağ Sanayi Odası’nın kurulmasının yasal koşulları oluşmadığı gerekçesiyle itiraz başvurusunda bulundu. Son karar merci Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi, (Esas No: 2017/965 – Karar No. 2017/1010) bakanlığın talebini oybirliğiyle reddederek hukuki süreci noktaladı. Böylece Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluşuna karşı hukuki yollar nihai olarak kapanmış oldu.

 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN