Trakya'da Örneği Yok

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve Trakya'da örneği olmayan "Süleymanpaşa Modern Serada Çiçekçilik Örnek Uygulama Alanı" projesinde son aşamaya gelindi.

GÜNDEM 20.11.2017 20:02:00 0
Trakya


“Serada Çiçekçilik” projesi, hem fizibilite hem de yapım projesi ile Trakya Kalkınma Ajansı tarafından iki kez desteklenen ve Trakya’da örneği bulunmayan bir proje olması ile öne çıkıyor. Son teknolojiyi kullanacak olan sera, Bıyıkali Mahallesi’nde bulunan Süleymanpaşa Belediyesi Hobi Bahçeleri’nin hemen yanındaki alanda kurulmaya başlandı. Seranın dünya standartlarında inşa edildiği ve hem modern hem de çevreci seracılığın bir örneğinin sergileneceği öğrenildi. Proje ile belediyelerin kent süslemelerinde kullandıkları canlı çiçeklerin üretimi ile çiftçilerin benzer yatırımlar için teşvik edilmesi ve eğitilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında inşa edilmekte olan seranın örnek teşkil ederek çiftçileri katma değeri yüksek alternatif ürünler hakkında bilinçlendirmesi bekleniyor.

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projede üretilen süs bitkileri ve çiçekler, kentin çeşitli noktalarında süsleme amaçlı kullanılacak.

 

 

“TİCARİ BEKLENTİ İÇERİSİNDE DEĞİLİZ”

 

Süleymanpaşa Belediyesi olarak projenin hazırlanışında örnek model olmayı ve bölge halkına katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Eşkinat; “Biz burada ticari beklenti içerisinde değiliz. Bu çalışmanın çiftçilerimiz tarafından benimsenerek yaygınlaşması için örnek model oluşturuyoruz. Bu serada Süleymanpaşa Belediyesinin ihtiyaç duyduğu süs bitkilerini üreteceğiz. Şuan için bizim bütün ihtiyacımızı karşılamayacak. Ancak belediyemiz tarafından alım garantili bu modeli örnek alacak olan başka yatırımcılara, köylerimize, özellikle köy kooperatiflerimize örnek olmak için bu projeyi hayata geçiriyoruz. Umarım biz artık başka yerlerden çiçek almak zorunda kalmayız. Bu bölgenin çiçeklerinin tamamını çevre belediyeler de dâhil olmak üzere bu seranın öncülük ettiği bölgemizde faaliyete geçecek başka seralar tarafından sağlanır,” diye konuştu.

 

İHTİYAÇ BAŞKA İLLERDEN KARŞILANIYOR

 

Hâlihazırda süs bitkilerinin uzun yıllardır bu alanda üretim yapan iller olan Yalova, İzmir ve Aydın gibi illerden temin edildiği belirtiliyor. Ülke çapında serada çiçekçilik yaparak bölge ekonomisini ayakta tutan iller olduğunu, Süleymanpaşa’nın da bu illerin arasına girmek için çaba göstereceğini ifade eden Eşkinat; “Trakya bu çalışma için çok uygun. Havamız, suyumuz, toprağımız her şeyimiz bu projeye çok uygun. Bu bir üretim ve gelir kaynağı haline gelebilir diye düşünüyoruz. Sadece bu ve buna benzer projelerle ayakta durup ekonomisini döndüren bölgeler var.  Yalova, Aydın ve İzmir bunu başarmış durumda. Biz de bu illerin arasına girmek istiyoruz,” ifadelerini kullandı.

 

ÇEVRECİ ÜRETİM YAPILACAK

 

Proje kapsamında inşası devam eden sera tamamlandığında 1800 metrekare kapalı alana sahip olacak. Sulamada rüzgâr ve güneş enerjisinden de yararlanılacak. Tamamen dijital olarak kumanda edilebilen sulama sistemine sahip olan serada, kullanıcı sulama suyundaki gübre ve gerekiyorsa ilaç miktarını bilgisayarı ya da akıllı telefonu ile takip ya da kontrol edebilecek. Sera, ayrıca yağmur suyunu depolayıp yeniden kullanarak su tasarrufu da sağlayacak. Proje tamamlandığında teknolojik imkânları ile Türkiye’nin en gelişmiş sera sistemlerinden biri olacak.

 

Haber / Hüsnü SARIGÜL