''Romanya Ticari Partnerimiz Olabilir''

Malkara Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri Romanya'da düzenlenen ekonomik foruma katıldı.

EKONOMİ 8.11.2017 15:44:00 0

Düzenlenen forumda bir konuşma gerçekleştiren Malkara TSO Başkanı Ümran Bilgin, Romanya ile geçmişten bugüne kültürel bağlarının olduğunu ve Malkara ile Romanya’nın ihracat-ithalat konusunda ticari partner olabileceğini söyledi.

 

Malkara Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri Romanya iş ve fuar gezisi ındagra tarım fuarı – ındagra food gıda fuarı-ındagra drink & wine içecek fuarı- Romanya tanıtım toplantısı'na katıldı.

 

‘’ROMANYA, TÜRKİYE’NİN ARDINDAN BALKANLARIN TOPRAK VE NÜFUS BAKIMINDAN EN BÜYÜK ÜLKESİ’’

 

İş ve Fuar Gezisinin 1.gününde Romanya Ticaret Odasında düzenlenen Ticaret Müşavirliği koordinasyonunda, Türk Yatırım Derneği organizasyonunda Romanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda Malkara TSO ve Biga TSO’nun katılımıyla bir ekonomik forum düzenlendi. Ekonomik forumda konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Ümran Bilgin; ''Değerli iş adamımız Zeynel Cömert’e teşekkür etmek boynumuzun borcu. Organizasyonda büyük emeği var. Burada olmak, bu toplantıyı tertip etmek için ne emekler verdiğini söylemek gerek. Bizler Yönetim Kurulu olarak üyelerimizin dış ticarete adaptasyonu, yeni pazarların keşfi ve en önemlisi yeni köprülerin kurulması adına yurtdışı organizasyonlarını her fırsatta düzenlemeye çalışıyoruz. Bu gezileri organize ederken de özellikle ticari partner olabilecek, ufkumuzu açabilecek ülkeler olmasına özen gösteriyoruz. Bölge olarak, Malkara olarak neyi üretiyoruz neyi nereye satabiliriz ihracatımızı nasıl ileri noktaya taşıyabiliriz yani kısacası nasıl fayda sağlayabilirizi değerlendiriyoruz. Bunun yanında doğru ihracat yapmanın yanında doğru ithalat yapmanın ve kaliteli ürünün en doğru fiyatla nasıl alınırın peşindeyiz. Arkadaşlarımla yeni organizasyonu istişare eder iken Romanya fikri ortaya atıldı. İthalat ihracat rakamlarına baktık. Bölgemizin ticaret potansiyeline baktık. Açıkçası neden daha önce buraya gelmedik diye hayıflandık. Coğrafi olarak Türkiye’yi batıya ve Kuzey Avrupaya bağlayan yollar üzerinde bulunan Romanya, Türkiye’nin ardından Balkanların toprak ve nüfus bakımından en büyük ülkesi. Diplomatik ilişkileri nerdeyse 140 yıllık bir geçmişe dayanan Türkiye ile Romanya arasında 1990 lar dan itibaren gelişen ilişkiler son dönemde ivme kazanmıştır. Aramızda ortak bir sınır kapısı bulunmamasına rağmen; Boğazlar, Karadeniz ve Azınlıklar boyutu göz önüne alındığında ikili ilişkilerin istikrarı ve gelişimi her iki tarafın menfaatine hizmet etmektedir. AB üyesi Romanya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler; ekonomik ilişkilere de olumlu yansımaktadır. Bu toplantının güzel şeylere vesile olacağından inancım sonsuz’’ ifadelerini kullandı.

 

Haber / Hüsnü SARIGÜL