''İktidar Eşit Yurttaşlığı Kabullenemiyor''

Son dönemlerde kamuoyunda ciddi tartışmalara neden olan 'Müftülere Nikah Kıyma Yetkisi Verilmesi'ni Parti Meclisi üyesi ve CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, mecliste dile getirdi.

SİYASET 21.10.2017 18:23:00 0

Müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesiyle birlikte Türkiye’nin Ortadoğulaşmaya doğru gittiğini belirten Yüceer, iktidarı dini duyguları siyasete alet etmekle suçladı. Söz konusu müfredat değişikliği ve eğitimde yapılan yeniliklerle birlikte, laikliğin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını söyleyen Yüceer, iktidarın eşit yurttaşlığı kabullenemediğini söyledi.

 

‘’BİRİLERİNİN KADIN HAKLARIYLA HESABI VAR’’

 

Yüceer; ‘’Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94. Yılını kutlayacağımız bugünlerde, Cumhuriyetimizin, eşit yurttaşlığın, çağdaşlığın kilit taşı olan laikliğe bir saldırıyla daha karşı karşıyayız. Alışıldığı üzere AKP yine halkımızın dini duygularını siyasete alet ederek, cumhuriyetle bitmeyen bir hesap içerisinde olduğunu gösterdi. Bu sefer şapkadan çıkan müftülere nikah kıyma yetkisi. Aslında hepimiz neyin, niye yapıldığını çok iyi biliyoruz. Bu konuda herkes bunun farkında. Ama bu birilerinin yalnızca cumhuriyeti, laikliği sindirememiş olmasından kaynaklanmıyor. Birilerinin kadın haklarıyla da bir hesabı var. Daha önce ‘kadın-erkek eşit değildir. Fıtrata aykırıdır’ diyerek birçok kez itiraf edildiği gibi, kadının eşitliğini eşit yurttaşlığı kabullenemiyorlar. Kadının birey olduğu, kadının bağımsız olduğu, kadının dilediği gibi giyinebileceği, dilediği gibi gezebileceği ve hayatının dokunulmaz olduğunu kabullenemiyorlar. Onlar için kadın evin süsü olmaktan öte geçemeyecek. Yalnızca boyun eğdiği sürece makbul kabul edilecek. Ancak, belli kalıplar içerisinde hayatını sürdürdüğü sürece hoş görülebilecek ikinci sınıf varlıklar. Kadınlar babalarının, ağabeylerinin, kocalarının sözünden çıkmayacaklar. Kadınların kendi sözü olmayacak. Kadınları görmek istedikleri statü maalesef bu’’ açıklamalarında bulundu.

 


‘’15 YILDA BÜTÜN BİRİKİMLERİNİ HEBA ETTİNİZ’’

 

Mevcut iktidarın, yönetimiyle birlikte Türkiye’yi Ortadoğulaştırma amacında olduğunu söyleyen Yüceer; ‘’Mevcut iktidarın, kadınlar için bir koruma kalkanı olan laiklikle, kadınları eşit gören cumhuriyetle bitmeyen bir hesabı var. Müfredat değişikleri, eğitimde yapılanlar, kadını ikinci sınıf gören söylemlerle, amacınız Türkiye’yi her anlamda Ortadoğululaştırmak. Bu dış politikada da böyle, medyanızda da böyle, çıkarmak istediğiniz kanunlarda da böyle. Meclis çatısı altında haremlik selamlık düzenlenen iftarla da bu böyle. Yüzü batıya dönük olan ülkemizi, 15 yılda bütün birikimlerini heba ettiniz. Şimdide bu düzenlemeyle ülkeyi bir Ortadoğu ülkesi haline getirmek istiyorsunuz’’ dedi.

 

‘’EVLENDİRME MEMURU MU KALMADI?’’

 

Yüceer; ‘’Geçtiğimiz haftalarda Genel Kurul’da sordum. Komisyonda da sordum. Ama bir Allah’ın kulu çıkıp yanıtlamadı. Yine soruyorum. Bugüne kadar bu konuda tek bir sorun, tek bir düzenleme olmasına rağmen bu kanuna niçin ihtiyaç duyuldu? Evlendirme memuru mu kalmadı? Muhtar mı kalmadı? Neden bu düzenlemeye ihtiyaç duyuldu. Yoksa bir açıkta kalan mı oldu evlenemeyip de kuyrukta kalan mı oldu? Bu düzenleme niçin gerek görüldü? Sayın bakan diyor ki;’’Bu düzenleme ile çocuk yaşta evlilikler engellenmiş olacak’’ Allah aşkına kendisi inanıyor mu buna? O çocuk yaşta evlilikler nasıl gerçekleşti? Onların nikahını kıyan, onları evlendiren din görevlileri değil mi? O din görevlilerini engellemeyen, onları denetlemeyen müftüler değil mi? Şimdi yaptığınız imamların yasak denilen bir nikahı gerçekleşmesine göz yuman müftülere bu yetkinin verilmesi’’ ifadelerini kullandı.

 

‘’KADINLAR HAFTALARDIR SOKAKTA’’

 

‘’Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak çalışan müftülerin, medeni hukuku ilgilendiren işte ne işi var? Her alanı dinsel referanslara göre düzenleme isteğinizin başka bir tezahürü bu. Yalana, talana, israfa, kul hakkı yemeye gelince bunları dinin yasakladığını aklına getirmeyenler. Söz konusu kadın olunca, eşitlik olunca, söz konusu nikah olunca birden din alimi kesiyorlar. Kadınlar haftalardır sokakta hem medeni kanunu, hem de cumhuriyetle elde edilmiş hakları ortadan kaybolmasın diye. Ortadoğu toplumları gibi olmayalım diye. Suudi Arabistan’da kadınlar daha yeni araba kullanma hakkını elde etti. Bu size bir şey anlatmalı. Bunu görmeniz gerekiyor. Ne yaparsanız yapın, ne olursa olsun kadınlar bu kuşatmayı kaldıracak’’ dedi.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ