Yeni Sistemin Adı: YKS

Üniversiteye giriş sistemi değişti. Yeni sistem Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, tarafından açıklandı.

GÜNDEM 12.10.2017 11:31:00 0
Yeni Sistemin Adı: YKS

Üniversiteye Giriş sınavı YGS ve LYS’nin kaldırılması ile birlikte, üniversite adaylarının merakla beklediği yeni sistem, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından açıklandı. Yeni sınavın adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) olduğunu belirten Saraç; ‘’Bütün dikkatimizi ve gayretimizi lise eğitimine tevcih etmemiz lazım. Bu yüzden sınavı bir hafta sonunda bitirmeyi planladık. Türkçe ve matematik bu sınavın temelinde olacaktır. Bu vurgu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına gelmemektedir. Milli eğitim müfredatı esas alınacaktır. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar’’ dedi.

 

 

İKİ OTURUMDA YAPILACAK

Yeni sistemle birlikte sınavda öğrencilere kolaylık sağlayacak, daha yalın daha sade, daha yönetilebilir hale getirmeyi planladıklarını belirten Saraç; Sınavda adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumda temel yeterlilik testi olacak. Muhakeme akıl yürütmek odaklı sözle ve sayısal becerileri test edilecek. 2 oturumlu bir sınav olacak. Yabancı dil sınavı ise Pazar günü tek oturumda gerçekleşecek. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir'' ifadelerini kullandı.

180 PUAN ALAN, SEÇME HAKKI KAZANACAK

Birinci oturumda 40 Türkçe, 40 matematik sorusu olacağını ifade eden Saraç; ''Bu sınavın sonucu adayların temel yeterlilik puanını belirleyecektir. Bu test yani temel yeterlilik testi baraj puanlarını belirleyecektir. Puanın en az 150 olması gerekmektedir. 180 ve üzeri puanlı adaylar lisans programlarını seçmeye hak kanacaktır. 200 ve üzeri puanı olanların bu puanı bir sonraki sene için de geçerli olacaktır. 2.oturumda edebiyat coğrafya sosyal bilimler matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test olacaktır. Yerleştirmede ön lisans puanlarında temel yeterlilik puanı esas alınacaktır. Lisans puan türünde ise 4 puan türü esas alınacaktır. Sözel sayısal eşit ağırlık ve dil. Temel yeterlilik testinin ağırlığı yüzde 40 olacaktır. Ortaöğretim başarı puanını hesaplanmasına herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir'' dedi.