Mermerleri 'müzik' temasıyla işliyorlar

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 'Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu'na çeşitli ülkelerden katılan heykeltıraşlar, eserlerinde sona yaklaştı.

KÜLTÜR SANAT 11.10.2017 16:11:00 0
Mermerleri

Bu yıl 3'üncüsünü düzenlenerek, heykellerin 'müzik' temasıyla işlendiği Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu'na katılan sanatçıların şekillenen heykelleri son aşamasına geldi. Beyaz Rusya'dan Viktar Kopach, Arjantin'den Laura Marcos, İsrail'den Tanya Preminge, Çin'den Lan Zhi Feng ve Jinxi Xu, Türkiye'den Evrim Çamoğlu, Kosta Rika'dan Ulises Jimenez, Gürcistan'dan Valeri Jikia ve Tayvan'dan Wang Biao'nun katıldığı sempozyumda sanatçılar, Tekirdağ sahilindeki alanda kare şeklindeki mermerlere hayat veriyor.

“RAKİP DEĞİLİZ”

Arjantinli Laura Marcos, mermerlerden bir müzik kutusu tasvir ederek çalıştığını belirterek, şöyle dedi: "Buradaki heykeltıraşlara asla rakip değiliz. Bütünüyle beraber bu tür organizasyonlarda en iyi performanslarımızı sergiliyoruz. Ve böyle bir organizasyonda yer aldığım için çok mutluyum. Eserlerimizin olumsuz hava şartlarına rağmen belirlenen tarihte bitireceğiz."

Tayvanlı heykeltıraş Wang Biao, çocukken babasının gramofonunu kırdığını bu nedenle de bu sempozyuma 'Geleceği duy' diye bir başlıkla katıldığını ifade etti. Biao, şöyle dedi:

“HEYKELİM ENTERAKTİF BİR HEYKELDİR”

"Babam biz küçükken gramofon çalardı, biz hep birlikte şarkı söylerdik. Bir gün kendim çalmayı denerken gramofonu kırdım. Daha sonra heykeltıraş olunca kendime gramofonu format olarak seçtim ve bunun gibi birçok sempozyumda değişik versiyonları ile gramofon heykeli yaptım. Şuanda gördüğünüz heykelim enteraktif bir heykeldir. Heykelin üzerindeki delikten hazneye cep telefonunuzu yerleştirip müzik çaldığınızda, diğer taraftan sesi çoğaltıp müzik dinleyebiliyorsunuz. Heykelimin bu nedenle insanlar tarafından beğenileceğini umuyorum. Bu nedenle de heykelimin adını 'Geleceği duy' olarak belirledim."

Gürcistan'dan katılan Valeri Jikia, 'Pencereden gelen müzik' adını verdiği eserini yaptığını belirterek, "Amacım; gölgelerin arasından müziği duyurabilmek. Eserimde pencerede oturan bir kadın figürünü bir müzik aleti çalarken görüyoruz. Bu eser yerine yerleştirildiğinde insanlara konser verir şekilde yerleştirilecek. Konserlerde belli sayıda insan o alana girebilir. Ancak eserim tüm halka, tüm insanlığa konser verecek. Eserimin bir diğer özelliği de güneş ışığı altında çok değişik formlarda enerji veriyor oluşu olacak" dedi.

“ŞİMDİYE KADAR Kİ EN BÜYÜK PROJEM”

Şu ana kadar ki, en büyük eserini yaptığını belirten Valeri Jikia, "Sonuç ne olacak nasıl olacak ben de merak ediyorum. Şimdiye kadar ki en büyük projem. Şu ana kadar her şey oldukça iyi gitti. Eserim tamamlanıp yerine konunca da bana çalışırken verdiği enerjiyi parkta gezinen insanlara verecek" dedi.

Haber/Hüsnü Sarıgül