Çerkezköy ve Kapaklı'nın hayatı kararacak

Çerkezköy Ambardere mevkii ile Silivri Çayırdere arasında kalan alanda yapılması planlanan ve birçok çevre tarafından yapılmasına karşı çıkılan kömürlü termik santral projesi için 23 Ocak 20

GÜNDEM 21.09.2017 21:54:00 0
Çerkezköy ve Kapaklı

Danıştay 6. Dairesi tarafından verilen kararda kamulaştırmanın kanuna aykırı olduğuna vurgu yapıldı, Çerkezköy ve Silivri halkına sevindirici haber geldi: "Yürütme durduruldu". Öte yandan bu sefer ortaya atılan yeni bir iddiada ise yapımı düşünülen termik santralin rotası değiştirildi. Yatırımcı firma ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kamulaştırma yapamadığı için rotasını Çerkezköy-Kapaklı arasında bulunan hazine arazisine çevirdiği öğrenildi.

 

KARARI DANIŞTAY 6. DAİRESİ VERDİ

 

Yapımı için Çerkezköy ve Silivri arasında birçok ağaç kesilen, çok önceden hazırlıkları başlanan ve bir günde Bakanlar Kurulunca çıkartılan 'Acele Kamulaştırma Kararı' ile özel mülklerin devlete devrini talep edenler bu sefer Danıştay 6. Dairesi'ne takıldı. 23 Ocak 2016'da çıkartılan Acele Kamulaştırma Kararına itiraz eden Çerkezköy Belediyesi'nin talebi hukuka uygun görüldü. Ambardere mevkiinde bulunan 1380 ada 3 parsel, 1356 ada 5 parsel, 1356 ada 6 parsel ve 1352 ada 1 parsel sayılı taşınmazlar hakkında çıkartılan acele kamulaştırma kararının iptali ve yürütmenin durdurulması yönünde açılan davada Danıştay 6. Dairesi Çerkezköy ve Silivri halkına iyi haber verdi.

 

TEMYİZ YOLU KAPALI OLMAK ÜZERE YÜRÜTME DURDURULDU

 

Danıştay 6. Dairesi'nde 2017/649 esas numarası ile görüşülen ve Danıştay 6. Dairesi Başkanı Habibe Ünal başkanlığında, kurul üyeleri; Emin Sınmaz, Mehmet Gökpınar, Ekrem Özübek ve Binnaz Mahioğlu'nun imzasını taşıyan kararda; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 27. maddesinde öngörülen koşulların bulunması nedeniyle dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına ve tekrar davaya temyiz yolunun kapalı olmasına oy birliği ile karar verildi.

 

DAVANIN GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ

 

Davanın Danıştay 6. Dairesi kurulu önüne gelmeden önce dava ile ilgili olarak yazılı düşüncesini açıklayan  Danıştay Tetkik Hakimi Nuran Doğan Çakmak: "Yürütmenin durdurulmasının isteminin kabulü gerekeceği düşünülmektedir" yönünde görüş bildirdi. Danıştay 6. Dairesi kurulu, Tetkik Hakiminin açıklamalarını dinlendikten sonra davanın gereğini görüştü. Habibe Ünal başkanlığında imzalanan kararda ise Anayasa gereği bir vatandaşın mülkünün devlet tarafından kamulaştırmaya dahil edilebilmesi için 3 husus bulunduğuna ve bu 3 hususun da birbirisiyle paralellik taşıması gerektiğine vurgu yapıldı. Bakanlar Kurulu'nun aldığı 'Acele Kamulaştırma Kararının' çıkartılabilmesi için gereken 3 husus ise şöyle: Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu gereği yurdun savunmasında, olağanüstü durumlarda ve kamu yararına ve kamu düzenine ilişkin olması. İlk iki husus ile ilgili olarak karar çıkartamayan Bakanlar Kurulu'nun 3. husus üzerinden karar çıkartmasına rağmen ilk iki karar ile paralellik göstermediği için 23 Ocak 2016 tarihinde almış olduğu Acele Kamulaştırma Kararı hukuka aykırı görüldü ve yürütmenin durdurulmasını istedi.

 

KAMULAŞTIRMA KARARI HUKUKA UYGUN DEĞİL

 

Çerkezköy-Silivri arasına yapılması planlanan ve 542, 52 hektarlık alanı kapsayan kömürlü termik santralin  bir kısmının 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı içerisinde bir kısmının ise Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı içerisinde kaldığı ve alanda 'enerji üretim alanı' kullanımına el verişli kararı getirildiği öte yandan Danıştay'da aynı konuya ilişkin birden çok dosya bulunması, termik santral için bakanlığa ÇED başvurusu yapılmadığı, bununla birlikte herhangi bir ÇED raporu bulunmadığı da ortaya çıktı. Ayrıca Danıştay 6. Dairesi tarafından acele kamulaştırma kararı çıkartılan alan için net ve kesin olarak plan değişikliği yazısının gönderilmediği için bir karışıklık yaşandığı bu sebeple özel mülkiyet ile sınırlandırma arasındaki dengenin zedelendiğine değinildi. Onca protesto ve basın toplantısının hatta ilçede görev yapan gazetecilerin Ambardere'de bildiri okumasının ardından Danıştay'da alınan bu karar Çerkezköy ve Silivri'de takdirle karşılanırken, söz konusu taşınmazların acele kamulaştırması yolunda tesis edilen Bakanlar Kurulu Kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı ifade edildi.

 

TERMİK SANTRAL YERİNDE GÖZLENECEK

 

Çerkezköy ve Silivri arasında bulunan alanda yapılması planlanan kömürlü termik santral için Danıştay'a takılan termik santral yatırımcı firmasının B planı ise ortaya çıktı. Ambardere ve Çayırdere mevkiinde kamulaştırma yapamayan yatırımcı firmanın termik santral için rotasını Çerkezköy-Kapaklı arasında bulunan hazine arazilerine çevirdiği anlaşıldı. Öte yandan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile 10 mahalle muhtarı Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan termik santrali ziyaret ederek zararları ve getirdikleri hakkında bilgi alacak.