Trakya Nükleer tehdidi altında

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ve Ergene Platformu ve Trakya Platformu üyesi Avukat Bülent Kaçar, Ergene Nehrinin yanı sıra Nükleer santrallerle ilgili sorunların ortaya çıktığını s?

GÜNDEM 20.09.2017 20:50:00 0
Trakya Nükleer tehdidi altında

Kaçar “Tüm dünyadaki nükleer santraller sayısında azalma görülürken, ülkemizde nükleer santrale olan aşkın depreşmiş olması anlaşılacak gibi değil dedi.

 

4 ÜNİTELİ NÜKLEER SANTRAL KURULMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

 

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamayı paylaşan Av. Bülent Kaçar “Toshiba'nın sahibi olduğu nükleer reaktör üreticisi Westinghouse, Türkiye'de bir nükleer santral inşası planlarında yakın zamanda ilerleme beklediklerini açıkladı. Westinghouse, Çin'in Devlet Nükleer Enerji Teknoloji Kurumu (SNPTC) ve Türkiye'den Enerji Üretim A.Ş. (EÜAŞ) arasında 2014'te imzalanan bir anlaşma, dört üniteli bir nükleer santral kurulmasını öngörüyor. Elbette ilk etapta Trakya ve Karadeniz söz konusu olacak diye düşünüyorum. Kısacası bölgemizde talan için düğmeye basılmış” dedi.

 

ERGENE NEHRİ ZEHİR AKIYOR

 

Bülent Kaçar “Tüm çabalara rağmen Trakya’yı baştan başa dolanan 285 kilometre uzunluğundaki Ergene Nehri bir türlü kirlilikten kurtarılamıyor. Ergene Nehri’nin temizlenmesi için planlanan arıtma tesisleri de Trakya’nın yaşam kaynağını kurtarmaya yetmedi. Ergeneyi bitiren rota Yıldız Dağları’ndan doğan ve 7 kolu olan Ergene Nehri, kaynağında içilebilecek kadar temizken 5 kilometre sonra evsel ve sanayi atıkları nedeniyle kirlenmeye başlıyor. Özellikle Saray, Çerkezköy, Çorlu yönünden gelip Muratlı’da diğer kollarla birleşen Çorlu Deresi simsiyah akıyor" ifadelerini kullandı.     

 

KANSER SAÇIYOR

 

Istranca Dağları’nda doğup Meriç Nehri ile birleştikten sonra Saroz Körfezi’ne dökülen Ergene Nehri’nin etki alanında bulunan 68 belediyede 1 milyon 50 bin kişi yaşıyor. Çoğu bölümünde zehir saçan nehrin etrafında kokudan bile yanına yaklaşılamıyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin çalışmasına göre en tehlikeli kanserojenlerden biri kabul edilen ‘kadmiyum’ Ergene Nehri çevresinde yaşayan tümörlü hastalarda normalin 3 katı oranında bulunuyor.