Türk akımı projesi için 57 bin 709 ağaç kesilecek

Türkiye ve Rusya ortaklığı ile yapılması planlanan, 910 kilometresi Karadeniz'in altından geçecek olan Türk Akımı doğalgaz boru hattı deniz bölümü projesi için hazırlanan nihai Çevresel Etki Değ

GÜNDEM 15.09.2017 21:30:00 0
Türk akımı projesi için 57 bin 709 ağaç kesilecek

Trakya'nın Karadeniz kıyısında 57 bin 709 ağacın kesileceği belirtilen raporda, boru hattı güzergahı dışında ancak proje sahası içinde yer alan nekropol (toplu mezar alanı) ve kilise kalıntısının  ise korunması gerektiği belirtildi.

 

HALK 10 GÜN İÇERİSİNDE GÖRÜŞÜNÜ BİLDİRECEK        

 

Rusya'dan gelerek Trakya'nın Karadeniz sahilindeki Kırklareli'nin Vize İlçesi'ne bağlı Kıyıköy'den Türk topraklarına girecek olan ve South Stream Transport B.V. tarafından yapılması planlanan projenin, ÇED raporunun İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından yeterli bulunduğu ve nihai kabul edildiği kaydedildi. Açıklamada, halkın 10 gün içerisinde raporla ilgili görüşlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletebilecekleri duyuruldu.

 

57 BİN 709 AĞAÇ KESİLECEK

 

ÇED raporunun arazi kullanımı bölümünde, doğalgaz boru hattının Karadeniz'in altından 910 kilometre geldikten sonra Kırklareli'nin Vize ilçesinin Karadeniz kıyındaki Kıyıköy'den Türkiye'ye giriş yapacağı anlatıldı. Rapora göre geçici ve kalıcı alanlar için kesilecek net ağaç sayısı ise 57 bin 709 olarak açıklandı.

 

TARIM ARAZİLERİNİ ETKİLEMEYECEK

 

Projenin kıyı bölümüne en yakın tarım arazisinin yaklaşık 320 metre güneyinde, en yakın mera arazisinin ise yaklaşık 290 metre güneybatısında yer aldığı belirtilen raporda projenin tarım arazilerini etkilemeyeceği görüşüne yer verildi.

 

TOPLU MEZAR VE KİLİSE KORUNACAK

 

Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü verilerine göre raporda, proje sahasını etkilemeyen 15 tescilli arkeolojik SİT alanın yer aldığı, boru hattı güzergahı dışında ancak proje sahası içinde yer alan nekropol (toplu mezar alanı) ve kilise kalıntısının korunması gerektiği kaydedildi.

 

ORMAN DOĞAL ALANI KAYBOLACAK

 

Raporda, proje kapsamında inşa edilecek Alım Terminali’nin konumlanacağı saha ve boru hattı irtifak şeridinin geçeceği alanlarda gerçekleştirilecek ağaç kesimlerinden dolayı bu alanlardaki mevcut orman habitatları kaybolacağı bilgisi yer aldı. Açıklamada, "Bununla birlikte, projeden etkilenecek orman alanının, bölgedeki mevcut orman arazilerinin çok küçük bir bölümünü oluşturması nedeniyle yaşanacak habitat kaybının genel anlamda bölgesel ekolojiye sınırlı bir etkisi olacağı düşünülmektedir" denildi.

 

TÜRK AKIMI PROJESİ

 

Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akım'ının 910 kilometresi Karadeniz'in altından geçecek. Trakya'dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak. Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülüyor. Türk Akımı'nın 19 milyar dolara mal olması beklenirken, Türk Akımı projesinin deniz bölümünün bedeli 9 milyar 300 milyon lira olarak açıklandı. İki ülke arasındaki anlaşmalar doğrultusunda inşaat çalışmaları Mayıs 2015'te başlamıştı.