Romanlar asıl meslekleri bitince mevsimlik tarım işçisi oldu

Edirne'de geçimlerini demircilik, kalaycılık ve sepetçilik yaparak sağlayan Roman aileler, mesleklerinin teknolojiye yenik düşmesi üzerinde göçebe hayatı yaşamaya başladı.

GÜNDEM 6.09.2017 21:57:00 0
Romanlar asıl meslekleri bitince mevsimlik tarım işçisi oldu

Trakya'nın köylerine kurdukları çadırlarda çocukları ile birlikte yaşayan Romanlar, buğday, ayçiçeği, çeltik, pancar tarlalarında çalışıyor.

 

MESLEKLERİ ÖLDÜ GÖÇEBE HAYATA GEÇTİLER

 

Edirne'de bir dönemin gözde meslekleri arasında olan demircilik, kalaycılık, sepetçilik yaparak geçimlerini sağlayan Romanlar, mesleklerinin gelişen teknolojiye yenik düşmesi üzerine zor durumda kaldı. Bazı Roman aileler, özellikle yaz aylarında göçebe hayatı yaşamaya başladı. Köylere kurdukları çadırlarda, bazılarının eğitimlerini yarım bıraktığı çocukları ile birlikte kalan Roman aileler, buğday, ayçiçeği, çeltik, pancar tarlalarında mevsimlik işçi gibi çalışıyor. Bütün gün aşırı sıcaklarda tarlalarla çalışan Romanlar, akşam saatlerinde çadırlarına döndüklerinde yine neşeli kimliklerini ön plana çıkarıp, müzikler eşliğinde zaman zaman eğleniyor. Şu sıralarda ayçiçek tarlalarında küspe toplayan Roman göçerler, işlerinin  bitmesinin ardından yeniden yaşadıkları mahallelere döneceklerini dile getirdi.

 

'KALAYCILIK BİTTİ, GÖÇEBE HAYATA GEÇTİK'

 

Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nde kalaycılık yaparak ailesinin geçimini sağlayan 42 yaşındaki Tuncay Külçe, işlerinin bitme noktasına gelmesi nedeniyle göçebe hayatı yaşamak zorunda kaldığını söyledi. Mayıs ayından bu yana eşi 33 yaşındaki Naime Külçe, ilkokul 3'ncü sınıftan terk 14 yaşındaki kızı Nazar ve 16 yaşındaki oğlu Erdem Külçe ile Edirne ve Kırklareli'nin köylerinde çalışıp, tarlada biçerdöverlerin ardından kalan ayçiçeğini toplayıp satmak için Süloğlu ilçesinin  Geçkinli Köyü'ne gelen 6 aileden biri. Kalaycılıktan kazandığı parayla ailesini geçindirmediği için ataları gibi göçebe hayatı tercih ettiğini belirten Tuncay Külçe, "Benim mesleğim kalaycılık. Son yıllarda kalaycılık mesleği neredeyse bitti. Bende aileme bakabilmek için kışın hamallık yapmaya başladım. Yazında at arabasıyla eşim ve 2 çocuğumla birlikte tarlalarda çalışmak için yola çıkıyoruz. Burada kazancımız pek fazla olmuyor. Kazandığımızla anca karnımızı doyuruyoruz. Bu gelenek bizim üzerimize yapışmış bir kader. Allah razı olsun bu atların tırnağına, bu hayvan sayesinde günde 10-20 lira kazanıp karnımızı doyuruyoruz" dedi.

 

AB PROJESİYLE İŞ İMKANI

 

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, AB'nin 'Güvenli Yarınlar' projesi ile roman vatandaşlara iş imkanı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Dezavantajlı romanların eğitim ve sosyal sorunların çözümü noktasında hak temelli çalışmalar yürüttüklerini de belirten Şallı, "İlimizin değişik ilçelerinden gelerek köylerde yarı göçer durumda yaşayan bu vatandaşlarımız iş ve aş bulma adına çadırlarda yaşamlarını sürdürmektedir. Göçebe yaşayan insanlarımızın daha önce demircilik, kalaycılık, sepetçilik yapıyorlardı. Bu meslekler zamanla teknolojik gelişmeye yenik düştüğü için bu meslekleri icra etme noktasından tamamen yoksun durumda kalmışlardır. Romanlar bizim ülkemizin temel bireyledir. Temel sorun oluşturan istihdam ve eğitim büyük sorun olduğu gerçeğini tekrar yaşadık. Dernek olarak romanlara yönelik istihdam ve sosyal entegrasyonun aşılması noktası,  AB Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mali İşler Daire Başkanlığı'nın desteği ile 'Güvenli Yarınlar' projesini sürdürüyoruz. Hedefimiz yarı göçer yaşamının aşılmasıdır" dedi.