Edirne Baro Başkanı: Yargının bağımsız olması gerek

Edirne'de yeni adli yılın açılışında konuşan Baro Başkanı Özgür Yıldırım, "Toplumun adalete olan güven duygusunun sarsılmaması ve hukuk devletinin varlığını sürdürebilmesi iç

GÜNDEM 5.09.2017 20:56:00 0
Edirne Baro Başkanı: Yargının bağımsız olması gerek

YARGI BAĞIMSIZLIĞINA DEĞİNDİ

 

Edirne'de yeni adli yılın açılışı nedeniyle Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Saygı duruşu ve istiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Edirne İdare Mahkemesi Başkanı Yaşar Erdem ve Baro Başkanı Özgür Yıldırım'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla devam etti. Törende konuşan Edirne Baro Başkanı Özgür Yıldırım, adaletin mülkün temeli olduğunu belirterek, "Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de buyurduğu üzere, 'Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz.' Toplumun adalete olan güven duygusunun sarsılmaması ve hukuk devletinin varlığını sürdürebilmesi için yargının bağımsız olması gerekmektedir. Yeni adli yılda da yargı bağımsızlığının zarar görmemesi, hukukun üstünlüğünün egemen olması, insan hak ve özgürlüklerinin korunması ve adil yargılanma hakkının ihlal edilmemesi için süregelen çalışmalarımız kaldığı yerden devam edecektir" ifadelerini kullandı.

 

AVUKATLAR YARGILAMANIN ASLİ VE KURUCU UNSURUDUR

 

"Mesleki dayanışmamızın ve meslek kalitemizin arttırılması için yeni adli yılda meslek içi eğitim programlarına daha çok ağırlık vermeli, ortak projeler üretmeliyiz. Avukatın yargılamanın 'şekli' değil 'asli ve kurucu' unsuru olduğu gerçeğini bir anlığına bile unutmamalı. 'Silahların eşitliği' ilkesi gereğince avukatın yargılamanın her aşamasında daha aktif rol almasının sağlanmasını gerçekleştirmeliyiz" diyerek avukatların duruşmalarda ve genel olarak hukuk temelinde daha çok değer görmesi gerektiğine vurgu yapan Savran,  "Uygulama karşılaştığımız sorunlara kendi penceremizden bakmamalı, ortak akılla çözüm üretmeliyiz. Sözlerime son verirken yüce Türk adaletine olan güvenimi bir kez daha yineliyor, yargı camiasının saygıdeğer mensuplarına çalışmalarında başarılar diliyor" dedi.