Prof. Dr. Gülen: Bitkiler taşınırsa, hepsi ölür

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Dinçer Gülen, Tekirdağ'da yaptığı açıklamada üniversitenin Botanik Bahçesi'nin müftülüğe devredilmesini eleştirerek, "Bitkiler taşÄ

GÜNDEM 27.08.2017 20:00:00 0
Prof. Dr. Gülen: Bitkiler taşınırsa, hepsi ölür

Taşınır ise yok olurlar ve ölürler. Botanik bahçede binlerce farklı bitki familyası ve çeşidi var" dedi.

 

KARAR SİYASİ

 

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nin İstanbul Müftülüğü’ne devrilmesine tepki gösteren üniversitenin Fen Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Dinçer Gülen, Tekirdağ'da yaptığı açıklamada, bahçenin Mustafa Kemal Atatürk'ün teşvikleriyle botanik bahçe olarak düzenlendiğini söyledi. Botanik bahçesi olmadan üniversitede biyolog yetiştirilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Prof. Dr. Gülen, "Enstitü içerisinde bulunan 17 dönümlük bir arazi var. Burası botanik bahçedir. Buranın 350-400 metrekaresi müftülüğe ait,  geri kalan kısmı ise olduğu gibi İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi botanik alanıdır. Bizim Sayın rektörümüz burayı müftülüğe vermiş. Tabi burada mesele bu değil, bu durumun siyasi tarafı. Ama bizi esas ilgilendiren oradaki binlerce çeşit bitkiler ve orada verilen eğitim ne olacak?" dedi.

 

Botanik bahçesi olmadan, botanik eğitimi yapılamayacağını anlatan Prof. Dr. Gülen, parsellenen yerlerin içerisinde hem mevsimlik bitkiler, hem de yıllık dikilebilen bitkiler olduğunu ifade ederek, "Ayrıca bir de çok yıllık bitkiler var. O çok yıllık bitkiler, yaklaşık 80 yıldır bu alanlara ekilmiş. Şimdi siz 80 yıllık bit bitkiyi hangi aletle hangi edevatla kökten alırsanız alın, bunları başka bir yere götürmenin imkanı ve ihtimali yok. Götürülür ise ne olacak bitkiler kuruyacak ve ölecek. Bunun dışında buraya yurt dışından getirilen ve derslerde öğrencilere anlattığımız bitkiler var. Şimdi bunları yeniden yetiştireyim deseniz 80 yılın daha geçmesi lazım" dedi.