Fabrikanın taşınması Albayrak'ı derinden üzdü

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, MEY Tekirdağ İçki Fabrikası ve Şarköy İçki Fabrikası'nın son durumu ile Büyükşehir Belediyesi'nin güncel çalışmaları hakkında b

GÜNDEM 21.08.2017 21:25:00 0
Fabrikanın taşınması Albayrak

Tarihi Beşevler Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen basın toplantısında Başkan Kadir Albayrak'ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları Neşat Erdoğan ve Şeref Çetin, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Rıfat Poyraz ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

 

KURULUŞUNDA FRANSIZ UZMANLAR GÖREV ALDI

 

Toplantıda konuşan Başkan Kadir Albayrak'ın gündeminde, 14 Ağustos 2017 tarihinden itibaren Süleymanpaşa'da 86 yıldır faaliyette olan ve artık buradaki üretimini durdurup Manisa'ya taşınan MEY İçki Fabrikası yer aldı.  MEY İçki Fabrikası'nda son 15 yılını müdür olmak üzere uzun yıllar görev yaptığını ifade eden Albayrak, fabrikanın kuruluş aşamasında Fransız uzmanların getirildiğini ifade etti. Fransız uzmanın sunduğu raporun bir örneğinin kendisinde bulunduğunu ifade eden Albayrak, "İçinde Türkiye'nin bugünkü bağcılığına dahi yön verebilecek bilgileri barındırıyor. Uzmanın ülkemizde kaldığı 3 yıl boyunca merkezi Tekirdağ olmak üzere Türkiye'de toplam 17 bağcılık ve şarap evi açılıyor" dedi.

 

TEKİRDAĞ'IN KÜLTÜREL YAPISINA KATKISI OLDU

 

1942 yılında bölgede yetişen üzümlerin fazlalığından dolayı konyak tesisleri kurulmaya başlandığını ifade eden Albayrak, 1946 yılında fabrikanın şarap üretim kapasitesi 4 buçuk milyon litreye çıktığını, 1967 yılında zamanın Gümrük ve Tekel Bakanı Orhan Öztrak'ın, bölgede hem istihdamı arttırmak hem de boş binaların kullanıma sokmak için rakı fabrikası kurulamasına karar verdiğini dile getirdi. İlk kurulduğunda imbiklerden birinin 500 bin litre rakı, diğeri 1 milyon litre rakı üretmesi ile toplam 1 buçuk milyon litre rakı üretildiğine değinen Albayrak, "Çok ince ve hassas çalışarak üretilen rakı çok beğenildi. Adı, Tekirdağ'da üretilen Yeni Rakı oldu. 1981 yılında 2 imbik daha ilave edilerek fabrikanın üretim kapasitesi 3 milyon litre rakı üretimi ile uzun yıllar devam etti. Ben, Tekirdağ İçki Fabrikası'na 1973 yılında kimya mühendisi olarak başladım. Sırasıyla laboratuvar şefi, şarap üretim amiri, rakı üretim amiri, işletme şefi, uzmanlık, müdür yardımcılığı olarak görev yaptım. Benim hem Tekirdağlı olmam hem de rakı üretime özel bir ilgimin olmasından dolayı 6 imbikle devraldığım üretimi, diğer fabrikalarda atılmış imbikleri elden geçirerek özelleşme dönemi olan 31 Mart 2004 tarihinde 66 imbiğe çıkardık" diyerek fabrikada elde ettikleri üretim başarısını paylaştı

 

ÖZELLEŞTİRME İLE SATILDI

 

1997 yılında fabrikada müdür olarak görev yaparken kendisine Tekirdağ ismi ile bir rakı üretilmesi konusunda görev verildiğini  dile getiren Albayrak, "5 alternatif üzerinde 5 sene çalıştık ve 2000 yılında Tekirdağ rakısını piyasaya sürdük. 31 Mayıs 2007 yılında ayrıldığım fabrikada 7 milyon litre üretim, 3 milyon litre de ihracat hacmi ortaya çıkardık. 31 Mart 2004'te özelleştirmelerle birlikte TEKEL fabrikalarının arazileri, içlerindeki ürünler, binaları, alkol üretimi yapılan kuru üzüm ve anasonlar dâhil özelleşti.  Türkiye'de, MEY ismi adı altında dörtlü bir konsorsiyum vardı. Bu grup, 292 milyon dolara Tekirdağ Rakı Fabrikası da dahil olmak üzere tüm fabrikaları satın aldı. Üretim, kısıtlamalar yapılsa da devam etti. 2 sene sonra aynı grup, Teksas Pasifik Grup'a satıldı. TPG ise bir süre sonra başka bir gruba 2,1 milyar dolara satıldı. Bu dönemde yapılan en yanlış özelleştirme Tekirdağ TEKEL Fabrikasının özelleştirilmesidir" diyerek hükümetin özelleştirme konusunda aldığı kararın yanlış olduğunu ifade etti.

 

BARİ TEKİRDAĞ RAKISI KISMI BURADA KALSAYDI

 

"Son olarak 14 Ağustos 2017'de de fabrikadan çekildiler. Tekirdağ'da bir fabrika, Tekirdağ ismi ile bir rakı üretiyor. 86 yıl içinde görev yapan çok kıymetli müdürlerin, teknisyenlerin, üretim müdürlerin, memurların, işçilerin emeği olan herkesin gözbebeği böyle bir tesis satılırken sorulması, fikir alınması gerekirdi" diyen Albayrak,  fabrikayı satın alan firmayı davet ederek görüştüğünü ve fabrika binasını satmayı düşünüp düşünmediklerini sorduğunu dile getirdi. Konunun mecliste de tartışıldığını kaydeden Albayrak, "Son aşamaya geldiğimizde firma sahibi satmaktan vazgeçtiğini belirtti. Benim memleketimin ismini taşıyan markanın yerinde kalmasını, hatta Tekirdağ rakısı üretilen kısmının burada bir butik şekilde var olmasını hep istedim ve bu konuda arkadaşlara yetki verdim. Umarım, bu süreç sonunda Tekirdağlıları sevindiririm, konunun takipçisi olacağım" dedi.