Kurbanlığınızı alırken dikkatli olun

Edirne Ziraat Odası, Kurbanlık Canlı Hayvan Baskül Fiyat Tarifesi Teknik İhtisas Komisyonu üyesi İsmail Kasap, özellikle süpermarketlerde satılan kurbanlara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, karkas ağırlıÄ?

GÜNDEM 17.08.2017 19:54:00 0
Kurbanlığınızı alırken dikkatli olun

LAF OLSUN DİYE KURBAN KESİLMEZ

 

Büyük marketlerin kurban satışı yapmasında bir sıkıntı olmadığını ancak bazı ilanların aldatıcı olabileceğini ifade eden Kasap, "14 kilogram, 16 kilogram et vereceklerini belirtiyorlar. Bunların kurban vasfını düşünmüyorum. Burada en az 20 kilo karkas et vermeli. Yani canlı ağırlığının 45 kilo altında olmaması gerek. Dinimize göre 1 yaşındaki hayvanı yada annesi kadar büyük gösteren kuzular kurbanlık oluyor. Buda hayvanların yaklaşık 45-50 kilo civarında olması gerektiğini gösteriyor. Yani karkas ağrılığı 20 kilo altında olan hayvandan kurban olmaz. Laf olsun diye kurban kesilmez" dedi.

 

TRAKYA'DA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI AZ

 

Trakya genelinde küçükbaş hayvan sayısının oldukça az olduğunu kaydeden Kasap, "Bu yıl Trakya’da özellikle küçükbaş hayvanda kurbanlığın az olduğunu görüyorum. Bunun nedeni 2 yıldır küçükbaş para yaptığı için üretici hayvanlarını kurban bayramını beklemeden satıyor. Kurbana bırakıp riske girmiyor. Büyükbaşta ise bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Satıcıların da, alıcıların da tatlı bir şekilde birbirlerini kırmadan alışverişlerini yapması gerekir. Bu yıl küçükbaşta kilogram fiyatı 21 lira büyükbaşta ise 19 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Kurban satın alacak vatandaşlarımız da güvendiği yerlerden alışveriş yapsınlar. Artık hayvanların kimlikleri de var. Vatandaşlarımız hayvanların kimliklerine ve küpe numaralarına baksın. Eğer bunları yaparlarsa hata yapmaları en aza düşer"