Kilim dokuma kursunda kadınlardan roman havası

Edirne'de Rotary Kulübü Derneği liderliğinde hayata geçirilen 122 bin euro bütçeli 'Rengarenk' isimli AB projesiyle kilim dokumayı öğrenen çoğunluğu Romanlardan oluşan 20 kadın, atölye çalışmalarÄ?

GÜNDEM 3.08.2017 22:39:00 0
Kilim dokuma kursunda kadınlardan roman havası

ROMAN HAVASI EŞLİĞİNDE KİLİM DOKUYORLAR

 

Edirne Rotary Kulübü Derneği öncülüğünde Edirne Süpürgeciler Mahallesi Yardımlaşma Dayanışma ve Kalkınma Derneği ile Edirne Sanayici İşadamları Derneği ortaklığıyla hayata geçirilen 'Rengarenk Projesi' kapsamında kadınlar, bir süre önce tezgahlarının başına geçerek başladıkları kilim dokuma işini büyüttü. Çanta, atkı, panço, pike gibi çeşitli ürünleri de dokuyan kadınlar, Roman havasıyla oynayarak atölye çalışmalarını sürdürürken, kentin unutulmaya yüz tutmuş sanatları arasında yer alan kilim dokuma el sanatını da icra ediyor.

 

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR GELENEK HATIRLANILDI

 

Edirne Rotary Kulübü Dönem Başkanı İsmail Bilgi, projenin Ekim ayında sona ereceğini belirterek, "Bu bir AB projesi. Onların istihdamlarını geliştirmeye çalışıyoruz. Şu an gördüğünüz atölyemizde 21 tezgah var ve tamamı Hatay'dan getirilmiş el yapımı tezgahlar. Aynı şekilde iplikler de pamuk olup onlar da Hatay'dan geldi. Yaklaşık 20 bayan var burada. Ekim ayında projemiz bitecek ve sonrasında da İpek üzerine devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili de Rotary Kulübü bünyesinde çalışmalarımız devam ediyor.  Edirne'ye özgü 'Çul Kilim' vardı. Bu projenin bir amacı da Edirne'de ölmüş bir geleneği AB desteği ve Rotary liderliğiyle gün yüzüne çıkarmak" ifadelerini kullandı.

 

ALAÇATI'DAN TALEP VAR

 

Proje Koordinatörü Serhad Ceylan ise kursiyerlerin yakın arkadaşlıklar kurduğuna da işaret ederek, "Edirne'deki el sanatlarından şimdiye kadar bildiğimiz meyve sabunu, Edirnekâri, bezbebek gibi ürünlerin haricinde şimdi biz kilimi ortaya çıkarıyoruz yeniden. Alaçatı'dan bir talep geldi. Ama şu an gönderemiyoruz.  Mümkün olduğunca katma değeri yüksek ürünler yapmaya çalışacağız. Edirne'de yeni bir gelir kaynağı yaratılması konusunda güzel bir işbirliği ortaya çıkacak" dedi.