Çiftçiler isyan etti: Meydanlara ineriz!

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, hasat dönemi boyunca  üreticilerin yaşadığı sorunlar hakkında açıklamalar yapmaya devam ediyor.

GÜNDEM 3.08.2017 22:31:00 0
Çiftçiler isyan etti: Meydanlara ineriz!

Başkan Şaylan, üreticileri protesto etmek için meydanlara davet etti. 

 

ÇİFTÇİLERİ MEYDANLARA DAVET ETTİ

 

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan tarafından paylaşılan açıklamada; “Bu ülkeyi doyuran insanların kıymetini herkes bilmek zorundadır. Bu anlaşılıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Meydanlara çıkarız, herkesi uyarıyorum. Meydanlara bir çıkmaya başlarsak arka arkaya gelir. Kimse bizi durduramaz. Herkes aklını başına alsın. Bu sene buğday üreticimiz artan üretime rağmen mağdur olmuştur. Çiftçimiz üst üste darbeler yemiştir. Hasat zamanında çıkarılan gümrük vergilerini düşüren yanlış kararnamenin, hatalar zincirinin ilk halkasıdır. Bu kararname, buğday fiyatlarını düşürmüştür. 27 Haziran 2017’de yayınlanan kararnameden önce buğdayda tonu ekmeklikte 1000-1050 lira, makarnalıkta 1050-1150 lira olan fiyat, bazı bölgelerimizde ekmeklikte 800, makarnalıkta 900 liraya kadar gerilemiştir. Hatta Trakya bölgemizde 750 liraya kadar inmiştir" dedi ve ekledi " Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girmesi ve fiyat istikrarını sağlaması gerekiyordu. TMO, devreye girmedi"

 

RANT KOKUYOR

 

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan'ın "Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, sıfır gümrükle, TMO’ya 750 bin ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç, Et ve Süt Kurumu'na, 500 bin canlı büyükbaş hayvan, 475 bin canlı küçükbaş hayvan, 75 bin ton lop et, 20 bin ton da karkas et ithalatı için yetki verildi. TMO, bu yetkiyi, buğday, mahlut, arpada 31 Mayıs 2018, mısırda 31 Temmuz 2018, pirinçte 31 Ağustos 2018, ESK ise, karkas ette 31 Aralık 2017, lop et ve canlı büyükbaş, küçükbaş hayvan ithalatında 31 Aralık 2018 tarihine kadar bu yetkilerini kullanabilecekler. Et ve Süt Kurumu’na, 2017 yılı sonuna kadar da, 20 bin ton karkas et ithalatı için yetki verilmiştir. Öncelikle hasadın devam ettiği, üreticinin fiyattan aşırı derecede mağduriyet yaşadığı, üretimin de geçen yılın 1,2 milyon ton üzerinde çıkacağının tahmin edildiği bu ortamda, böyle bir kararname çıkarılması, ithalat yapılmasa bile piyasayı yine psikolojik olarak etkileyecek ve fiyatları daha da düşürecektir. Kararnamenin zamanlaması da yanlıştır" sözleri, akıllara rant iddialarını getirdi.

 

GÜNAH KEÇİSİ BİZ MİYİZ?

 

"Et fiyatlarını düşürmenin yolu ithalat değil, daha fazla destek vererek üretimi artırmaktan, buna yönelik politikalar izlemekten geçer" diyen Şaylan,  "Gerekçe enflasyonla mücadele deniyor. Sanki, enflasyonun sorumlusu çiftçimizmiş gibi. Tüketicide Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 10,90’ı buluyor. Yüzde 3 civarında. Enflasyon denince hemen akla gıda geliyor. Gıdada enflasyonu sıfırladın diyelim, enflasyon sorunu ortadan mı kalkacak? Gıda dışında yüzde 8’e yakın bir enflasyon var. Enflasyonu oluşturan diğer unsurlara neden bakılmıyor? Çiftçiye cesaretiniz yetiyor da onlara yetmiyor mu? Neden sadece bizim üzerimize geliniyor? Günah keçisi biz miyiz?" dedi.

 

TEMMUZ AYI ZAM ŞAMPİYONU SİVRİBİBER OLDU

 

Market fiyatlarında; Temmuz ayında, 6 üründe fiyat değişimi olmadığını, 14 üründe azalma, 16 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini ifade eden Şaylan, en önemli düşüşün yüzde 38,75 ile karpuzda görüldüğünü ifade ederken,  markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 28,43 ile sivri biberde görüldü. Üreticide ise en fazla fiyat artışı yüzde 48,15 ile kabak oldu.

 

ÇİFTÇİNİN ZARARI ÖDENSİN

 

Kısa bir süre önce tüm Trakya'yı etkisi altına alan kötü hava koşulları sebebiyle tarımda büyük zarar meydana geldiğini ifade eden Şaylan, hasar tespit çalışmaları yapılarak üreticinin zararının giderilmesini istedi. 2017 yılında yaşanan afetlerden zarar gören çiftçilerin vergi ve SGK prim borçlarının da en az bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesini bekleyen Şaylan, hükümetten  "Üreticilerimize faizsiz yeni uzun vadeli kredi imkanları sunulmalıdır. Ayrıca acilen, üretimde kullanılan araç, gereç, tohum, fide gibi girdilerin temini için gerekli nakdi destek verilmelidir" dedi.

 

Haber / Celal KARAKURT