Bakan Tüfenkci: İpsala Sınır Kapısı modernize edilecek

Gümrük  ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi, Edirne'den Yunanistan'a açılan İpsala Sınır Kapısı'nın modernize edileceğini belirterek, "Bu kapılarda ekstra beklemek ciddi bir maliyet bindiriyor ve ticare

GÜNDEM 3.08.2017 22:30:00 0
Bakan Tüfenkci: İpsala Sınır Kapısı modernize edilecek

2017'YE ÇOK GÜÇLÜ GİRDİK

 

Bakan Bülent Tüfenkci, Edirne'nin İpsala İlçesi'nden Yunanistan'a açılan İpsala Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunmak için geldiği ilçede Belediye Başkanı Mehmet Kerman ile AK Parti ilçe teşkilatını ziyaret etti. Parti binasında konuşan Tüfenkci, Türkiye'nin bir yandan terör örgütleriyle mücadele ederken, bir yandan da ekonomiyi büyüttüğünü belirterek, " 2016 yılında Türkiye'nin başına gelen bu hainlikten sonra yurtdışındaki lobi faaliyetleri, yurt içindeki sanki bir orkestranın parçalarıymış gibi her yerde bombalar patlatılması, terörün artması yurtdışında Türkiye'nin aleyhine lobilere rağmen Türkiye 2016'da 2.9 büyüdü ve ekonomimiz 2017'ye çok güçlü bir şekilde girdi. İlk çeyrekte yüzde 5 büyüdük, ikinci çeyrekte bunun üstüne büyümeye devam edeceğiz. Ve üçüncü çeyrekte bununda ilerisinde büyüyeceğiz" dedi.

 

İPSALA SINIR KAPISINDA TIR ŞÖFORLERİYLE GÖRÜŞTÜ

 

İlçe merkezinde vatandaşlarla da bir araya gelen Bakan Tüfenkci, daha sonra Yunanistan'a açılan İpsala Sınır Kapısı'na giderek incelemelerde bulundu. Yurda karayolu ile giriş yapan gurbetçilerle sohbet ederek sorunlarını dinleyen Tüfenkci, TIR sürücüleri ile de görüştü. TIR sürücüleri İpsala'nın Yunanistan tarafındaki sınır kapısında saatlerce beklediklerini ancak en büyük sorunu Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaşadıklarını anlattı. Kapıkule'nin Bulgaristan tarafında işlemlerin ağır yürümesi nedeniyle saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldıklarını dile getiren sürücüler, sorunlarına çözüm bulunmasını istedi. Bakan Tüfenkci, İpsala'da modernizasyon yapacaklarını ve sorunu çözeceklerini belirterek, Kapıkule Sınır Kapısı'nda da inceleme yapacağını söyledi.

 

TAŞIT PLAKA OKUMA SİSTEMİNİ GETİRİYORUZ

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İpsala'nın ardından Bulgaristan'a açılan Kapıkule Sınır Kapısı'na geçerek incelemelerde bulundu. Kapıkule'den yurda giriş çıkış yapan gurbetçilerle görüşüp sorunlarını dinleyen Tüfenkci, sınır kapısındaki araç yoğunluğunu ortadan kaldırmak için Kapıkule’de plaka taşıt okuma sistemi ile geçişleri hızlandıracaklarını söyledi. Tüfenkci, "Kapılarda artık kayıt altına alınmayı kaldırıyoruz. Taşıt plaka okuma sistemini getiriyoruz, bunun testini İpsala’da yaptık başarı ile çalıştığını gördük. Bu sistemi Kapıkule ve diğer kapılarda da taşıt plaka okuma sistemini hayata geçiriyoruz. İhaleleri ve alt yapı çalışmaları bitti. Şimdi bu sistem kurulum aşamasında. Bu sistemle bu girişlerin çok daha hızlandığını göreceğiz" dedi.

 

SORUN BULGARİSTAN TARAFINDA

 

Bulgaristan’a açılan Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapıları’nda yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak için Bulgaristan tarafıyla temasa geçeceklerini anlatan Bakan Tüfenkçi, "Bulgaristan tarafıyla görüşüp TIR’ların geçişlerini hızlandıracağız. Ama en önemli görevi ihraç mallarımızı taşıyan TIR şoförlerine ve lojistik firmalarının taşıdıkları yükün daha hızlı bir şekilde nakletmeleri, rekabet avantajı sağlayacak. Bununla birlikte biz ne kadar hızlı olursak olalım karşı kapının da bu hıza uyması gerekir. Bulgaristan tarafında hem fiziksel anlamda hem de personel anlamında bir sıkıntılar olduğunu gördük. Şimdi onlarla temasa geçip bunu asgari seviyeye nasıl indiririz diye Dışişleri Bakanlığı ile planlamasını yağacağız"  dedi.

 

Haber / Hüsnü SARIGÜL