"Hadi oradan!"

Çerkezköy Belediyesi'nin uygulamaya aldığı tek yön trafik akışı ile orta refüjde bulunan ağaçların katledildiği yönünde medyada yer alan haberlerin ardından Çerkezköy Belediyesi Başkanı Vaha

GÜNDEM 1.08.2017 21:13:00 0
"Hadi oradan!"

MEDYADA YER ALAN HABERLERİ YALANLADI

 

Mezbahanın bulunduğu alanda sökülen ağaçları derin saksılar içerisinde ilaçlanarak muhafaza edildiği göze çarparken, basın mensuplarıyla ağaçların yanında bir basın açıklaması yapan Akay, medyada ''Ağaç katliamı  yapılıyor'' yönünde çıkan haberlere değindi. 19 Haziran'da trafik akışına yeni bir yön veren Çerkezköy Belediyesi, sirkülasyon projesi kapsamında orta rejüde bulunan 239 ağacı sökerek, mezbahanın bulunduğu alanda ilaçlanarak muhafaza edildiğini ve ağaçların kesildiği yönündeki sözleri gözler önünde yalanladı. Akay, Çerkezköy'ün artan nüfusuna dayalı olarak trafik akışına el atmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Tek yön uygulamasından sonra orta refüjlerdeki ağaçlardan dolayı birçok trafik kazası yaşanmış ve vatandaşlarımız yaralanmıştı. Akabinde geçtiğimiz hafta Öztrak Caddesi’nden başlamak üzere yeniden bir trafik kazasına sebebiyet vermeden Temmuz ayı sonunda bu caddede, ağaçları taşıma kararı aldık” diye konuştu.

 

REFÜJ MESELESİ ORTADAN KALKACAK

 

Ağaçların akıbeti hakkında açıklamalarda bulunan Akay, "Öztrak Caddesi’nden geçtiğimiz haftadan bugüne 239 ağacı şuanda bulunduğumuz alana saksılanarak, güvenli bir şekilde taşındı. Öztrak Caddesi’nde şuan 46 ağaç kaldı ve o ağaçları da bu alana dikeceğiz. Aynı zamanda Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimizde söktüğümüz alanlarda asfalt çalışması başlattı. Öztrak Caddesi’nde bu hafta sonu itibariyle ağaçları taşıyıp, asfaltı da tamamlayıp, refüj meselesini ortadan kaldıracağız” açıklamasında bulundu.

 

AĞAÇLARIN EN AZ YÜZDE 90'I YAŞAYACAK

 

Ağaçların kesilmediğine ve tamamının söküldüğüne vurgu yapan Akay, "Merak edenler, kestik diye yayın yapanlar buraya gelip ağaçları saksılarda görebilirler. Ağaçlar yaşar ya da yaşamaz diye tereddüt var ve tamamı da ölür diyenler bile var. Ağaçların sökülmesi için Kasım ayı olduğunu biliyoruz. Aciliyet gösterilmesi nedeniyle bu ağaçların bakımını bu alanda yapacağız. Yüzde 90 oranında ise bu ağaçları yaşatacağız" dedi.  Ağaçların iki aylık bir bakıma alınacağını ifade eden Akay, ağaçların gübrelenerek köklerinin güçlendirileceğini söyledi.

 

ÖLÇÜMLERİ AKTARDI

 

12 Haziran’da Narin Kavşağı’ndan Atatürk Caddesi’nin üst kısmına ve Saray girişinden sayımlara başladıklarını söyleyen Akay,  bir hafta içinde sabah 08.00-17.00 saatleri arasında Narin Caddesi’nden Atatürk Caddesi’ne giriş yapan aracın Atatürk viyadüğünden çıkışını kayıt altına aldıklarını dile getirdi.  "12 Haziran Pazartesi günü saat 17.00’de Narin Kavşağı’ndan Atatürk Caddesi’ne giren bir aracın viyadükten çıkış süresini 22 dakika, 13 Haziran’da 24 dakika, 15 Haziran Perşembe günü ise 33 dakika olarak hesapladık. Tek yön uygulamasıyla 22 Haziran Perşembe günü ise saat 16.30 bu caddeye giren aracın çıkışını ise 6 dakika 22 saniye olarak hesapladı. Bu rakamlara baktığımız zaman bu sayıları göremeyecek kadar kör olduğunuzu da düşünmek istemiyoruz" dedi.

 

CADDELER AĞAÇLANDIRILACAK

 

"Biz yeşili, ağacı korumayı, yeşil hassasiyeti çok üst seviyede olan bir yönetimiz. Bu anlamda da sıkıntımız yoktur. Proje ortaya çıktığı zaman kaldırım genişlemeleri de olacak. Bugün diktiğimiz ağaç sayısı kadar daha kalın gövdeli ağaçları bu caddelere dikeceğiz” diyen Akay, caddelerin yeşillendirileceğini kaydetti.

 

HADİ ORADAN

 

Veliköy Mahallesi’nde önceki gün yaşanan kimyasal atık dökülmesi konusuna da değinen Akay, Jandarmanın soruşturmaya devam ettiğini belirterek, kimyasal atık döküldükten sonra o bölgede birçok ağacın telef olduğunu söyledi.  Yapılması planlanan termik santral projesine de değinen Akay, "Termik santral meselesini yaşatırken, biz doğa katliamına sebep olacağını dile getirirken, birileri çıkıp termik santral olsun diye davul zurna çalacak hale geldi. Ambardere’de sadece termik santral için zemin etüdü aşamasında yüzlerce ağaç kesilirken ağzını açmayanlar, şimdi bugün ağaçları taşıdığımız için açıklama yapıyorlar Siz Ambardere’de Çerkezköy’ün geleceğini karartırken, telef olan ağaçlara ses çıkartmayacaksınız, termik santralden sonra Çerkezköy’ün kısacası geleceği kararacaktır. Siz Veliköy’de kimyasal atıklarla yüzlerce ağacın telef olduğunu görmezden geleceksiniz, Çerkezköy Belediyesi’nin zaruretten ve mecburiyetten ağaçları güvenli bir şekilde taşımak gibi gayret içine giriyorken, siz çıkıp Çerkezköy Belediyesi ağaç katliamı yapıyor diyenlere ‘Hadi oradan’ diyorum” dedi.

 

ÖGE'YE SESLENDİ

 

Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe'nin Ambardere'deki ağaçları 'Maki, çalı çırpı' diye nitelendirmesini ele alan Akay, “Ambardere’deki ağaçların maki mi?, çalı çırpı mı? olduğunu bilmek zor bir mesele değildir.  Ambardere deki alanın tamamı ormanlık alan ve meşe ormanıdır. Ağaçlar konusunda Çerkezköy’de kimin ne kadar çevre hassasiyeti varsa benim ve ekibimin de o kadar çevre hassasiyeti vardır. Buna önem veriyoruz" diye konuştu.

 

DSİ AYAK DİRETİYOR

 

Devlet Su İşlerinin yıllardan beri ötelediği Çorlu suyu ile ilgili projesi ile ilgili olarak konuşan Akay, daha önce Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclisi ve İl Koordinasyon toplantısında dile getirmesine rağmen DSİ'nin ayak direttiğini kaydetti. Çorlu Deresi'nin ıslah edilmesi gerektiğinin altını çizen Akay, DSİ'nin kamulaştırmayı bahane etmesine rağmen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin kamulaştırma bedelini ödediğini ifade eden Akay,  Çorlu Deresi'nin ıslah edilmesini istedi.

 

BAŞA'YA TEŞEKKÜR ETTİ

 

Geçmiş yıllarda Çorlu deresinin yarattığı problem ve ani su baskınları nedeniyle Gazi Osman Paşa Mahallesi’ndeki alanda meydana gelen sel baskınlarına değinen Akay, "5 Haziran 2014'te 39.8 kilogram yağış yağdığında Sayar Sokak'ta, İmar sitesi, küçük sanayi sitesinde neler olduğunu çok iyi biliyoruz. 29 Eylül 2015'te 32 kilogram yağış metrekareye düştü. Bu yağışla birlikte Çerkezköy’ün bütün bölgeleri su baskınıyla baş başa kaldı. 9 Haziran 2017’de ise metrekareye 59 kilogram yağış düştü. Bu yağışta ise Çerkezköy’ün ani su baskınları sorunun çok önemli ölçüde ortadan kaldırdığını gördük. TESKİ ile birlikte yaptığımız 7 milyon TL'lik yatırımın Çerkezköy için ne kadar önemli bir yatırım olduğunu tüm vatandaşlarımız fark etti" dedi. Yatırımlardan dolayı mutlu olduğunu kaydeden Akay, TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa'ya teşekkür etti.

 

YÜZDE 15'LİK FİRE VERİLEBİLİR

 

Basın toplantısının ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş ve Park Bahçeler Müdürü Halil Mert Tayşir saksılara yerleştirilen ağaçlar hakkında bilgi aktardı. Park ve Bahçeler Müdürü Halil Mert Tayşir, ağaçların 1 buçuk aylık bakıma alındığını kaydederken, macun ile kaplanan ağaç gövdelerinin iyileşme sürecinde olduğunu kaydetti. Ayrıca Tayşir, sökülen ağaçlardan tekrar dikildiği esnada yüzde 15'lik bir fire görülebileceğini sözlerine ekledi.

 

Haber / Celal KARAKURT