Buğday üreticisi kan ağlıyor

Üreticiler, kaliteli bir ürün hasat etmesine rağmen fiyatların düşük olmasını, uzun uğraşlar sonucu elde edilen hasadın heba olmasını istemiyorlar.

GÜNDEM 1.08.2017 21:00:00 0
Buğday üreticisi kan ağlıyor

ALIMLAR BAŞLADI

 

Kırklareli’de buğday alımı başladı. Buğday dökümünün heyecanını yaşayan çiftçiler, fiyatlar konusunda aradığını bulamadı. Uzun emeklerin sonucunda yılın mahsulünü toplayan çiftçiler, buğday dökümünde fiyatların belirlenmesi konusunda büyük mağduriyet yaşıyor. Çeşitli sebepler ile fiyatların düşürülmesi üreticilerin yıl boyu verdiği emeği de heba ediyor.

 

BUĞDAYLAR HEBA OLMASIN

 

Kırklarelili çiftçiler, buğdaylarının heba olmasını istemiyor. Geçtiğimiz yılın fiyatında daha da düşük fiyatların beklentiyi karşılamadığını dile getiren üreticiler, buğday dökümü esnasındaki uygulamaları da eleştiriyor. Uzun emekler sonucu hasat edilen buğdayların, ellerinde hiç fiyatına gitmesinden memnun olmayan buğday üreticileri, kalitenin oldukça iyi olmasına rağmen fiyatların düşük olmasından yakınıyor.

 

BU YIL DA MI AYNI SENARYO

 

Buğday alımı için Kırklareli merkez ilçede silonun olmayışı, tarlalarda bekletilirken heba olan buğdayları da akıllara getirdi. Merkezde silo olmadığı için çevredeki silolara depolanan buğdayları, bir noktadan sonra tarlalarda biriktirilerek bekletilirken geçtiğimiz yıllarda büyük miktarlarda kayıp verdi. Çiftçilerin yıl boyu gözünün içine bakarak büyüttü buğdayı çürüyüp gitti.

 

MASRAF YAP, BUĞDAYI ELİNDE KALSIN

 

Açıklanan fiyatların ardından beklenenin karşılanmaması buğday üreticilerini üzdü. Yıl boyu bakımı ve yetiştirmesi için tohumlamasından ilaçlamasına sulamasına kadar birçok masraf yapan üreticiler, hesap derdine düştü.  Yapılan masrafları kurtarmak ve zarar etmemek için türlü hesaplar yapan üreticilerin sorununa çareyi kim bulacağı ise en büyük soru işareti.

 

TARLADAN FIRINA, BUĞDAYDAN ZARARA

 

Ülke tüketiminin yüksek olduğu buğday, üreticilerinin bulunduğu zor durumdan dolayı bir sonraki hasat zamanına nasıl ulaşacağını bilmiyor. Üreten ellerin hakkını teri kurumadan veremeyen yetkililerden hala bir çözüm bekleniyor.