Lozan tescilli Türkiye Cumhuriyeti tapusudur

Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Dündar Orhan 24 Temmuz Lozan Barış Antlaşmasının 94'üncü yıldönümü kapsamında yaptığı açıklamada, "L

GÜNDEM 23.07.2017 20:39:00 0
Lozan tescilli Türkiye Cumhuriyeti tapusudur

TÜM ULUSUMUZA KUTLU OLSUN

 

Başkan Orhan, Lozan Barış Antlaşması’nın 94. Yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Lozan Barış Antlaşması’nın 94. Yıldönümü tüm ulusumuza kutlu olsun. Bu antlaşma aynı zamanda Cumhuriyet’imizin uluslar arası meşruluk kapısının açılması demektir. 1914-1918 yılları arasında yapılan Birinci Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğu yenilerek 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes sözleşmesini imzaladı. Bu sözleşeme İmparatorluğun parçalanması demekti. İtilaf Devletleri (7). Maddeye dayanarak istedikleri yerleri işgal edeceklerdi bu da ateşkesin ‘sonun başlangıcı’ olduğunu göstermekteydi” dedi.

 

BÜYÜK BİR BAŞARIYDI

 

ADD Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, konuşmasının devamında, Savaş yıllarında, yiğitçe savunulan Çanakkale’yi geçemeyen İtilaf Devletlerinin savaş gemileri, 13 Kasım 1918’de İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı önüne demirlendi diyerek, “19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasıyla başlayan ve 30 Ağustos 1922’de sona eren Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 12 Ekim 1922 de uzun ve çetin görüşmelerde, İtilaf Devletleri temsilcileri ile imzalanan ‘Mudanya Ateşkes Mütarekesi’ büyük bir başarıydı. Askeri zaferden sonra mücadele, diplomasi alanına taşındı. 1923 yılı yaz ayı ortasında bir yıl önce kazanılan büyük başarının dünyaca onaylanmasının adı ‘Lozan Barış Antlaşması’dır” diye konuştu.

 

DÜNYA ÜZERİNDE YERİNİ ALMALIYDI

 

Orhan şöyle devam etti; Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) temsilcileriyle İtilaf Devletleri temsilcileri tarafından imzalanmış, yazılması 8 ay sürmüştür. Türk heyetinin koşulsuz bağımsızlık istemi nedeniyle çok gergin ve çetin geçmiştir. Lozan’a giden Türk heyetine 14 maddeden oluşan bir talimat verilmişti. Bunlardan ikisi çok önemliydi, birinci madde Doğu sınırı, Ermeni yurdu söz konusu olamaz. Sekizinci madde, kapitülasyonlar kabul edilemez. Üç yüz yıllık doğu sorunu ile kapitülasyonların uygulanmasından doğan ekonomik, parasal, yargısal anlaşmazlık vardı. Çöken Osmanlı Devletiyle ilgili bütün pürüzler giderilmeli yeni Türk Devleti her türlü sınırlamadan uzak olarak Dünya üzerindeki yerini almalıydı”

 

LOZAN’IN GÜNÜMÜZDE YADSINAMYACAK ÖNEMİ                        

 

Lozan’ın bir eşitlik belgesi olduğunu sözlerine ekleyen Dündar Orhan, “Türk tarafının son dönemde yaptığı tüm antlaşmalar başta Sevr olmak üzere, karşılıklı müzakere yapılmadan ilgili devletlere dayatılmak suretiyle adeta imzalatılmıştır. Lozan bir siyasi bağımlık belgesidir. Türkiye’yi bağımsız  bir devlet olarak tanıtan ve bunu uluslar arası planda tescil eden belgedir. Lozan bir iktisadi bağımsızlık belgesidir. İktisadi millileştirme yolunda atılan ilk ciddi adımdır. Kapitülasyonların kaldırılması ve Düyun-u Umumiye borcu ödenmesinin bir plana bağlanarak, 1954’te bitecek biçimde devlet tarafından ödenmesi, Türkiye’nin dışarıya ekonomik bağımsızlıktan kurtulması için ihtiyaç duyduğu alt yapı yapıyı kurmasına olanak vermiştir. Misak-ı Milli sınırları büyük ölçüde sağlanmış, komşularımızla sınırlar çizilerek ‘Yurtta Barış, Dünya’da Barış’ ilkesiyle komşularımız ile dostça geçinilmiştir.

 

Savaştan- Barışa geçmeyi başaran başta Büyük Devlet Adamı, Kurucumuz, Kurtarıcımız, Türk Ulusunun Önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Lozan Kahramanı İsmet İnönü ve ve Dava arkadaşlarının hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhları Şad olsun” dedi.

 

Haber / Hüsnü SARIGÜL