Tekirdağ en yaşanılabilir 4. il oldu

Forbes, "İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler" araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Araştırma, 94 başlıktaki veri setine göre hazırlandı. Oluşan veri seti 4 ana kategoride

GÜNDEM 19.07.2017 20:52:00 0
Tekirdağ en yaşanılabilir 4. il oldu

4 FARKLI KRİTER DEĞERLENDİRİLDİ

 

Beşeri Sermaye ve Yaşanabilirlik, Marka Becerisi ve Yenilikçilik, Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli, Erişilebilirlikten oluşan 4 ana kategoride ele alınan verilere bakılarak yapılan araştırmada gelişen ve yaşanılabilir iller bazında Tekirdağ 4. sırada yer aldı.  Genel endeks puanı 30'un altında kalan tek kent geçen sene 76'ncı sıradaydı ancak tüm göstergelerde gerileme yaşandı.   Bunun sebebi ise altyapı ve suya erişim olanaklarında yaşanan ciddi sıkıntılar öne çıkıyor.

 

TRAKYA'NIN SON DURUMU

 

Genel endeks puanı 48,05 olan Kırklareli ise yaşanılabilir iller arasında 27. sırada yer alırken, 50,99 genel endeks puanı bulunan Edirne 18. sırada yer aldı. 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen Eskişehir 9. sıradan kendisine yer bulurken,  sanayisi ve yeşil alanları ile ünlü Bursu ise 57,13'lük endeks puanı ile 8. sırada bulunuyor.  EXPO 2016'nın başkenti, yaşanabilirlik ve hizmetlere erişim endekslerinden 10 sıra birden yükselerek 59,1 puan elde eden Antalya ise 7. sırada yer alırken, iş yapma konusunda 2 sıra birden geriledi.

 

KOCAELİ'NİN SANAYİ FARKI BULUNUYOR

 

59,98'lük genel endeks puanı ile, Türkiye'nin sanayi başkenti, bu sene muazzam bir sıçramayla yaşanılabilirlik endeksinde 7. sıraya kadar yükseldi. Kocaeli'nin bu çıkışın nedeni Ankara ile benzerlik gösteriyor. Atık hizmetlerine erişim, konut kalitesi, ortalama kazanç bazında Kocaeli'nin gösterdiği atılım üst sıralara tırmanmasına yardımcı oldu.

 

TEKİRDAĞ 5 SIRA BİRDEN SIÇRADI

 

Geçen senenin 9'uncusu bu sene 61,46'lık genel endeks puanı alarak 5 sıra birden yükselen Tekirdağ oldu. 4 ana kategorinin üçünde yükselmeyi başaran Tekirdağ,  özellikle yaşanılabilirlik endeksinde 27 sıra sıçrama göstererek kendi rekorunu kırmış oldu. Sanayi alanları ile ülkenin bacası konumunda bulunan ve ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nin varlığı ile birlikte gelişen yaşam standartları çerçevesinde 3 kategoride başarı sağlayarak nüfusu ve yapısı büyük olan birçok ili geride bıraktı. 

 

İSTANBUL ZİRVEDE

 

62,39'luk genel endeks puanıyla 3. sırada bulunan İzmir, yaşanılabilirlik endeksinde geçen sene 15 sıra gerilemesine rağmen bu sene 10 sıra birden yükselmeyi bildi. Temel göstergelerin hepsinde iyileşme kaydeden Eğe'nin incisi, işsizlik ve enflasyon bakımından hala büyük bir sorun ile boğuşmaya devam ediyor.  Bir senelik aranın ardından tekrar "Türkiye'nin en yaşanabilir kenti" listesinde 66.13'lük puan ile Ankara yer alırken, zirvenin sahibi 68,9'luk puanı bulunan İstanbul ile arasındaki 13 puanlık farkı da kapatmasını bildi.

 

Haber / Celal KARAKURT