Çırak olmak isteyenlerin dikkatine!

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında yürürlüğe giren kanun ile birlikte eğitim sistemine getirilen yenilik ile çıraklık eğitimi örgün eğitime dahil edildi.

GÜNDEM 19.07.2017 14:52:00 0
Çırak olmak isteyenlerin dikkatine!

Çerkezköy İlçe Kaymakamı Atilla Selami Abban'dan gelen açıklamalara göre, bir yandan okuluna devam eden öğrenciler, çıkan yasa ile birlikte ilgili bölümlerin meslek erbaplarının yanında çırak olarak çalışabilecek. Bu eğitimler neticesinde çırak öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belge verilecek.

 

KALİFİYE ELEMAN NOKTASINDA ÇERKEZKÖY'E İLAÇ OLACAK

 

Geçen yılın son ayında çıkartılan kanun neticesinde, sanayi gücü gittikçe büyüyen Türkiye'nin ve yoğun sanayi kuruluşlarını bünyesinde barındıran Çerkezköy'ün en temel gereksinimlerinde birisi olan ''kalifiye eleman'' noktasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi için, lise dönemi örgün olarak okulda devam ettiren öğrencilerin diğer yandan daha fazla pratik yaparak tecrübe kazanmalarının önünü açabilmek için bir yasa çıkartıldı. Böylelikle 'Çıraklık Eğitim' mesleki eğitimde zorunlu hale getirilirken, öğrenciler hem okullarında okurken hem de bir işverenin yanında çırak olarak çalışabilecekler. Mesleki eğitimde okuyarak 'Ustalık Belgesi' alan öğrencilerin 4 yıllık lise eğitimini tamamlamaları da ortadan kalkıyor.

 

ÇIRAK ÇALIŞTIRANA DEVLET DESTEK VERECEK

 

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban tarafından yapılan açıklamada, çıraklık sürecinde çalışan öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı güvence altına alınacağını aktarırken, mesleki liselerde eğitimini sürdürürken bir yandan çıraklık eğitimi alacak öğrencilerin en az asgari ücretin 3'te1'i oranında maaş alacaklarını kaydetti. Ayrıca Kaymakam Abban, çıraklık eğitimi çerçevesinde öğrenci çalıştıran işverene devletin kolaylıklar sağlayacağını aktardı. Mesleki yeterlilik belgesini elde eden öğrencilerin yurt dışında da iş bulma olanağının bulunduğunu aktaran Abban, belgesini elde ettikten sonra iş kurmak isteyenlere ise  KOSGEB, Kalkınma Ajansı ve Ticaret Odalarından hibe ve destek alabileceklerini kaydetti. Öte yandan Meslek Eğitim Merkezine kayıt olmak isteyenler için geçerli olan şartlar ise şunlar: En az ortaokul mezunu veya imam hatip ortaokulu mezunu olmak. Tercih edilecek meslek dalında sağlık açısından eğitim görmeye elverişli olmak.

 

İSTEYEN ÖĞRENCİLERİN DAHİL OLABİLECEĞİ DALLAR

 

Yapılan değişikliğin ardından çıraklık eğitimi almak isteyen öğrencilerin dahil olabileceği alan ve dallar ise şöyle: Mobilya ve iç mekân tasarımı, ayakkabı ve saraciye teknolojisi, tarım, bilişim teknolojileri, elektrik- elektronik teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri: , el sanatları teknolojisi, grafik ve fotoğraf,  gemi yapımı, giyim üretim teknolojisi, gıda teknolojisi, güzellik ve saç bakım hizmetleri, inşaat teknolojisi, harita-tapu-kadastro,  kimya teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri, makine teknolojisi,  matbaa teknolojisi, metal teknolojisi, metalurji teknolojisi,plastik teknolojisi,seramik ve cam teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, tekstil teknolojisi, yiyecek içecek hizmetleri

 

Haber / Celal KARAKURT