Çerkezköy'de binler omuz omuza tek yürek oldu

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy İlçesi'nde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Atatürk anıtından Çerkezköy Şehitliği'ne kadar yürüyen binl

GÜNDEM 16.07.2017 16:26:00 0
Çerkezköy

BİNLER DEMOKRASİ NÖBETİ İÇİN BİR ARAYA GELDİ

 

Cumhuriyet Meydan’ında düzenlenen programa Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Çerkezköy Garnizon Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel, MHP İl Başkanı Koray Önsel, BBP Tekirdağ İl Başkanı Turan Demircan, Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, TSM Müdürü Olcay Palak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, TMS Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Ülkü Ocakları Başkanı Tuncay Aktuğ, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

ŞEHİTLİĞE KADAR YÜRÜDÜLER

 

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri çerçevesinde protokol üyeleriyle birlikte binlerce vatandaş ellerinde Türk Bayraklarıyla Çerkezköy Şehitliği’ne kadar yürüdüler. Şehitlikte yapılan duanın ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar yeniden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdüler. Saat 21.00’de Cumhuriyet meydanında kurulan 15 Temmuz etkinlik alanında düzenlenen program saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Kuran-i Kerim tilaveti ile devam etti.

 

MİLLETİMİZ DARBEYE GEÇİT VERMEDİ

 

Gaziosmanpaşa Camii İmam Hatibi Mehmet Tosun’un kuran tilavetinin ardından Çerkezköy müftüsü Veli Vehbi Bardakçı hatim duası gerçekleştirdi. Programın açılış konuşmasını Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban gerçekleştirdi. Kaymakam Abban yaptığı konuşmada, “Milletimizin tankları, savaş uçları, uçak savarları milletimize karşı kullanılmıştır. Ancak hesap edemedikleri bir nokta vardı o da milletimizdi. Nasıl ki Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk, milletimizi topyekün mücadeleye davet ettiyse ve de Kurtuluş Savaşını kazanarak düşmanlardan yurdu temizlemiş ise, 15 Temmuz 2016'da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile yüz binler meydanlara koştu, tankların önüne yattı, darbeye geçit vermedi’’ ifadelerine yer verdi.

 

SİZİNLE BULUNMAKTAN GURUR DUYUORUM

 

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’ın konuşmasını tamamlamasının ardından Enesler Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Hilmi Üstündağ ‘Dua’ isimli şiirini okudu. Şiirin ardından kürsüye davet edilen AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe, 15 Temmuz’da Şehitler Köprüsü’nden, Ankara’dan Külliye’den,15 Temmuz’da şehit olan şehitlerimiz ve diğer şehitlerimiz için, şu güzel bayrağın altında toplanan tüm vatandaşlarımızın varlığı için rabbime şükürler olsun diyerek, “her karışı Edirne’den Kars’a, şehitlerimiz kanlarıyla sulanmış, şu vatan toprağı üzerinde sizinle bulunmaktan gurur duyuyorum. ’’ dedi.

 

MÜCADELE VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

 

MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz ise yaptığı konuşmada, “Ülkemiz üzerinde gözü olanlara şunu söylüyoruz, Çanakkale boğazı 36 kilometredir. 36 kilometreyi vermemek için 256 bin şehit veren bir milletin evlatları, 780 bin kilometrekarelik bir ülkeyi teslim eder mi diyorum? Malazgirt'te, Kurtuluş Savaşı'nda verdiğimiz mücadeleyi bugün Ömer Halisdemir ile Fethi Sekin ile, Fırat Çakıroğlu ile verdik. Daha önce verdiğimiz mücadeleyi bugün Elbab'ta, Güneydoğu'da çukur kazanlara ve FETÖ'ye karşı veriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

CHP LİDERİNE ATIFTA BULUNDU

 

Programın devamında 15 Temmuz şehitleri anma, demokrasi ve milli birlik günü yapılan tekvando, güreş, masa tenisi ve strettbal turnuvasında dereceye girenlere Kaymakam Atilla Selami Abban tarafından madalyaları takdim edildi. Ödül törenin ardından protokol üyeleri ve alanda toplanan binlerce kişi sinevizyondan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul 15 Temmuz şehitleri köprüsünde yaptığı konuşmasını dinledi. 15 Temmuz gecesini anlatan belgesinin gösteriminin alana katılan MHP İl Başkanı Koray Önsel konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi. Önsel yaptığı konuşmada CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirerek, “Adalet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından dağıtılmaktadır, adalet yollarda, meydanlarda aranacak bir mevzu değildir. Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyor, gazilerimize acil şifalar diliyorum” dedi.

 

KÜÇÜK ÖĞE DUYGU DOLU ANLAR YAŞATTI

 

Programda AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe’nin oğlu Murat Öğe ‘Otuz Kurşun’ adlı şiiri okurken, alan katılanlar duydu dolu anlar yaşadı. Abdullah Öğe, oğlunun 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir’i canlandırarak ‘Otuz Kurşun’ adlı şirini seslendirmesinin ardından gurur duyduğu kadar gözyaşlarına da engel olamadı. Çerkezköy Gaziler Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Yarlıgan yaptığı konuşmada, “15 Temmuz gecesi ülkemizi, demokrasimizi, Cumhuriyetimizi aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş, milettin silahlarını bu aziz milletimize doğrultarak kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardır. Ancak milletimiz darbe girişimini sokaklara ve meydanları doldurarak bu hainleri başarısızlığa uğratmıştır. Şehitlerimiz ve gazilerimiz 15 Temmuz gecesi cesaretleriyle, kararlı ve dik duruşlarıyla tarih yazdılar” ifadelerine yer verdi.

 

İMANLA PÜSKÜRTMEYİ

 

Eğitim Birsen Çerkezköy Şube Başkanı Ahmet Üzgün ise yaptığı konuşmada, “Bir yıl önce millet idaresini hiçe sayan darbeci hainler Türk milletinin istiklal ve istikbaline kastetmeye çalışmış bu menfur girişim, asil milletimizin çelik iradesi ve halis imanı sayesinde akamete uğratılmıştır. Hain darbeciler hem içeriden hem dışarıdan aldığı destekle, büyük bir ihanet projesini gerçekleştirmek için harekete geçmişler, milletin malı olan silahları yine milletin üzerine doğrultmaktan çekinmemişlerdir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla milyonlar yekvücut olmuş, uçaklarla, tanklarla yapılan bu kahpe saldırıyı, göğsündeki imanla püskürtmeyi başarmışlardır. Darbe girişiminin ilk dakikalarından itibaren sayısı milyonları bulan memursen, eğitim birsen ve bütün teşkilat üyesi arkadaşlarımız, genel başkanımız ile birlikte, dinimiz, bayrağımız ve ezanımız için meydanlara inmiş ve bu uğurda şehitler vermekten çekinmemişlerdir” dedi.

 

KUVVETLİ BİR BİÇİMDE BİR KEZ DAHA KINIYORUZ

 

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, Türk milletinin ayakta olmaya devam edeceğini ifade ederek şunları söyledi; “”Türkiye Cumhuriyeti devletinin birlik ve beraberliği ve milletimizin serbest iradesi ile seçilmiş Cumhuriyet hükümetimizi ve demokratik rejimimizi açıkça tehdit eden 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe ve devletimizi işgal girişimini 15 Temmuz’un yıldönümünde yeniden en kuvvetli bir biçimde bir defa daha kınıyoruz. Ahilik gelenek ve kültüründen  gelen her zaman devletin ve milletin yanında yer alan, aileleri ve yakınlarına da çalışanlarla  birlikte ülkemizin dörtte birini temsil eden esnaf  ve sanatkarlarımız, nereden ve  kimden gelirse gelsin, darbelere karşı dimdik ayakta olmuş ve ayakta olmaya devam edecektir”

 

YİNE BİR ARADAYIZ

 

Kahramanlık destanını unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını belirten ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva ise, “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilk andan itibaren darbeyi kabul etmedik ve demokrasiden, seçilmiş hükümetten yana olduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla, meydanı bırakmayan bu kahraman millet, darbecileri der dest edip demokrasi bayrağını dalgalandırmış, günlerce al bayrağın gölgesinde nöbet tutmuştur. Biz de Çerkezköy, Saray, Kapaklı’da faaliyet gösteren üyelerimiz adına, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak, iş dünyamızı temsilen demokrasi zaferinin birinci yıldönümünde aziz halkımızla, kahraman asker ve polisimizle, kurum ve kuruluş temsilcilerimizle, basınımızın değerli temsilcileriyle yine bir aradayız. Bu alçak darbe girişimini ve bu alçaklara karşı milletimizin gösterdiği kahramanlık destanını unutmadık unutturmayacağız” dedi.

 

UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ

 

Kozuva’nın ardından kürsüye davet edilen ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, Biz demokrasi sevdalısı olarak, 15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız. Kahraman Türk milleti, 15 Temmuz’da tıpkı Çanakkale’de İstiklal Harbi’nde olduğu gibi tüm fertleriyle tek yürek, tek bilek olmuş, iradesini bir avuç hain darbeciye çiğnetmeyerek büyük Türkiye’yi dünyaya göstermiştir. Darbe girişiminin asıl amacı, ülkemizi tarihimizde görülmemiş bir kaosa sürüklemek, kardeş kavgası başlatmak ve Türkiye’yi iç savaş ortamına sokmaktı. Biz mevzunun memleket meselesi olduğunun bilincindeyiz. Çerkezköy Organize Sanayi bölgesi olarak ilk günden bu yana söylediğimiz şey, amacı ve gerekçesi ne olursa olsun, kaynağını demokrasiden, millet iradesinden almayan hiçbir hareket, eylem veya girişimi meşru görmüyor ve tanımıyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ YEMEK İKRAMINDA BULUNDU

 

Programın devamında alana kurulan sinevizyondan vatandaşlara, 15 Temmuz darbe girişiminde halkın direnişinin yer aldığı görüntüler izlettirildi. Meydanda toplanan binlerce vatandaş çalan marşlarla birlikte ellerinde bulunan Türk bayraklarıyla slogan attılar. Meydanlara toplanan vatandaşlara Çerkezköy Belediyesi tarafından da 4 bin adet kavurma, pilav, ayran ve tatlı ikramında bulunuldu.

 

HERKES SOKAKLARA KOŞTU

 

Saatler 01.15’i gösterdiğinde Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Çerkezköy’e gelerek alanda toplanan kalabalığa seslendi. Vali Ceylan yaptığı konuşmada, “Hain darbe girişiminin sene-i devriyesinde tekrar sizlerle birlikte bu meydanda olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Hain darbe teşebbüsüne karşı çıktığımız ilk an ki heyecanla tam bir sene sonra Tekirdağlıların vatan, millet, bayrak ve demokrasi sevdasını göstermek üzere yine bu meydandasınız. ‘Mevzu vatansa gerisi teferruattır’ Sözünü içine işlemiş bir millet, sancağı hainlere bırakamazdı. Bırakmadı da. Bayrağını kapan genç, yaşlı, hasta, engelli demeden sokaklara koştu. Yeri geldi fırsatı olan tankın önünde durdu, yeri geldi kurşuna göğüs gerdi. Çünkü millet olma bilinci bunu gerektirirdi. Çünkü çocuklarına gelecekte anlı şanlı bin yıllık mazi bırakacak olmanın vereceği gurur bunu gerektirirdi” diye konuştu.

 

HAİNLERE CEZASINI VERDİNİZ

 

Programa saat 01.30’da katılan Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel ise yaptığı konuşmada, “15 Temmuz’da Çerkezköy düşseydi ne olurdu? Tekirdağ düşerdi. Tekirdağ düşseydi ne olurdu? İstanbul düşerdi. İstanbul düşseydi Ankara düşerdi. Allahım’a hamd olsun bu millet bunları yaşamadı. Bizim yüzümüzü kara çıkartmadınız. Allahım’a binlerce şükürler olsun. Bu milletin çocuğu olmaktan gurur duyuyorum. Allah hepinizden razı olsun. 15 Temmuz 2016’da Türkiye’nin ikinci bir kurtuluş savaşı yapıldı. Bu sefer aramızdan vatan hainlerinin üst akıllardan aldığı talimatlarıyla, o FETÖ’cü hainlere cezasını verdiniz. Büyük Türk milletinin tokatından nasiplerini aldılar. Ülkemizin geleceğine, cumhuriyetimize ve demokrasimize kast eden alçaklar, bir kez daha anladılar ki, bu bayrak inmez, ezanlar dinmez, vatan bölünmez. Ne mutlu bize ki Kurtuluş Savaşı’nda vatan bayrak uğruna ölüme gidenlerin torunları, ülkemizi bir kez daha kurtarmıştır” dedi.

 

MESELE AK PARTİ DEĞİL DEVLET MESELESİDİR

 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından alanda bulunanlara ekrandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması içeren görüntülerin yanı sıra Ak Parti müzikleri dinletildi. Programlar kapsamında alana konulan anı defterine de protokol üyelerinin yanı sıra vatandaşlar da dugu ve düşüncelerini yazdı. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen kortej yürüyüşünün ardından alanda düzenlenen programa da katılan Belediye Başkanı Vahap Akay, yapılan dua ve Kaymakam Atilla Selami Abban’ın konuşmasının ardından programdan ayrıldı. Diğer yandan bazı vatandaşlar da programlar sonunda çoğunlukla Ak Parti müziklerinin çalınmasına tepki göstererek, meselenin Ak Parti meselesi değil devlet meselesi olduğunu ifade ettiler. Çerkezköy Kaymakamı  Atilla Selami Abban, saat 03.00 sularında alandan ayrılırken, sabahın ilk ışıklarına varmadan da katılımcı sayısı giderek azaldı.

 

Haber / Celal KARAKURT / Hüseyin GÖKÇELİ