Dünya Siber Saldırı Tehdidinin Eşiğinde

Teknolojinin gelişiminin faydaları olduğu gibi zararları da çığ gibi büyümeye devam ediyor. Dev kamu kurum ve özel şirketlerin güvenliğini alt üst eden siber saldırılar tekrar dünya gündemine alınd?

GÜNDEM 29.06.2017 20:26:00 0
Dünya Siber Saldırı Tehdidinin Eşiğinde

İlk olarak Rusya ve Ukrayna'nın etkilendiği saldırılarda binlerce bilgisayar ve web tabanlı çökmeler yaşanırken, Fransız Başsavcılığı soruşturma başlattı.

 

BİLİNMEYEN MAİLLERİ AÇMAYIN

 

200 bin bilgisayarı etkileyen casus yazılım kabusu ile sarsılan ülkeler, tekrar siber saldırı tehdidiyle karşı karşıya. Mayıs'ta 150 ülkeyi etkileyen ''WannaCry'' yazılımıyla aynı yöntemi izlediği ifade edilen ''Petra'' virüs yazılımı tarafından binlerce bilgisayarın işletim sistemi çöktü, Avrupa ve ABD'de birçok önemli şirketin bilgisayarları ele geçirildi.

 

DEVLET BİLGİSAYAR ŞEBEKESİ ÇÖKTÜ

 

Siber saldırılarının en çok etkili olduğu ülkeler ise Rusya ve Ukrayna olurken, ham petrol üreticisi bir firmanın ciddi manada zarar gördüğü iddia edildi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı PavloRozenko, devlet bilgisayar şebekesinin çöktüğünü, merkez bankasının da bankalar ve enerji dağıtım şirketi gibi kurumlarda işlemlerin aksadığı bilgisini verdiğini söyledi.

 

TÜRKİYE BEYAZ HACKER İSTİHDAM ETTİRİYOR

 

Siber tehditlerle mücadele etmek amacıyla kurulan Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu son olarak Türkiye'ye bir uyarıda bulundu. Mesainin başlaması ile virüsün yayılmaya başlayacağını öngören federasyon, devlet memurlarının ve şirket personellerinin mail kutularına gelen maillere dikkat etmek gerektiğini yineledi. Bununla beraber virüsün etkisi altına aldığı Windows işletim sisteminde de güncelleştirme yayınlamış durumda, bu güncelleştirmenin muhakkak yapılması gerekiyor. Öte yandan hatırlanacağı üzere siber saldırılara karşın mücadele etmek amacıyla bir ekip oluşturmak isteyen Türkiye, beyaz hackerları istihdam ettirmeye başladı.

 

İLLEGAL YOLDAN ZENGİN OLUYORLAR

 

Fransa'daki bilgisayarlara dolandırıcılık amacıyla girilmesi, bilgisayarların veri işleme sistemlerinin engellenmesi ve zorla para alma gibi konularda binlerce bilgisayar, şirket ve kurum web tabanlarına zarar vermesi amacıyla "Petya" veya "Petrwrap" adı verilen virüs yazılımın kullanıldığını ifade eden Paris Başsavcılığı, siber saldırıların nereden yapıldığını öğrenmek amacıyla soruşturma açtı.

 

Haber / Rüşa ELMA