Çözüm Yerinde Deşarjda

Ergene Platformu Üyesi Bülent Kaçar, Ergene'de kirliliğe çözüm olacağı öne sürülen derin deşarj projesinin ÇED'e uyumsuz olduğunu öne sürdü: "Çözüm kirliliği kaynağ

GÜNDEM 27.06.2017 18:53:00 0
Çözüm Yerinde Deşarjda

Ergene Nehri’nin yeniden temiz olacağına dair başlatılan derin deniz deşarj projesi, projenin uygulayıcılarına göre mutlak çözüm ancak çevreciler aynı görüşte değil. Ergene Platformu Üyesi Bülent Kaçar nehrin her zamankinden çok daha kirli ve ağır kokuya neden olduğuna, atık çeşitliliğinin arttığına dikkat çekti. Bülent Kaçar açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ergene Nehri son yıllarda rastladığımız en kötü kokuya ve renge sahip. Bu da atıkların çeşitlendiğinin göstergesi. Çünkü bu kadar kötü bir renk, kirlilik ve debi oluşamaz.

 

KİRLİLİĞİ ARTTIRACAK

 

Ergene Derin Deniz Deşarjı projesini inceledik. Gördük ki, bu projenin ÇED raporlarıyla hali hazırda süren çalışmalar bir uyumsuzluk içinde. 2030'da debinin çok daha fazla artacağı öngörülüyor. Uygulama kirliliği de daha fazla arttıracak ve bu durumda Marmara Denizi'ne verilecek atığın miktarı da artacak. Kirliliğin boyutu çok daha farklı noktalara ulaşacak.

 

MARMARA AÇIK BİR KANALİZASYONA DÖNÜŞÜR

 

Marmara Denizi, çok önemli bir iç denizimiz ama biz zaten kirli olan Marmara'yı Ergene Derin Deniz Deşarjı projesiyle belki de açık bir kanalizasyon haline getireceğiz. Çözüm bu değil. Çözüm bu kirliliği kaynağında, fabrikalarda doğaya salmadan engellemektir. Tek çözüm Bakanlığın gücünü etkin idari çözümlerle sermaye gücünün üzerinde göstermesidir.”

 

Haber / Şaban KARDEŞ