Verimli Tarım Arazileri Korumamız Altındadır

Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü  Ümit Ortan geçtiğimiz günlerde Toprak Bayramı haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

GÜNDEM 22.06.2017 17:35:00 0
Verimli Tarım Arazileri Korumamız Altındadır

Orhan mesajında şu görüşlere yer verdi: “1945 yılında yayımlanan 4760 sayılı Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'na göre toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 11-17 Haziran Toprak Haftası ve takip eden ilk Pazar günü "Toprak Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan yalnızca biri değil, aynı zamanda ekosistemlerin en önemli taşıyıcı ve çevrimci gücüdür.

 

EN AZ 100 YILDA OLUŞUYOR

 

En uygun koşullarda 1 cm' lik toprak oluşumu için 100 ila 400 yıl geçmesi gerekirken, bu toprağın işlenebilir, verimli bir yapıya kavuşması için en az 3 bin ile 12 bin yıl geçmesi gerekmektedir. Bu süreç insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir. Giderek artan dünya nüfusunun güvenilir ve sağlıklı gıda ihtiyacını karşılayabilecek yegane kaynak topraktır. Dolayısıyla topraklarımızın korunması ve daha verimli kullanılması büyük önem arz etmektedir.  Toprağın doğal ve yapay yollarla kaybını, niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunmasını, geliştirilmesini, gelecek nesiller için sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu 03.07.2005 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

 

GIDA GÜVENCEMİZ GARANTİ ALTINDA

 

Bu kapsamda Müdürlüğümüzce ilimize ait verimli tarım arazileri tarım dışı kullanım faaliyetlerine karşı korunmakta ve gıda güvencemiz garanti altına alınmaktadır. İlimiz sınırları dahilinde tarımsal üretim potansiyeli yüksek alanlarda, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının engellenmesi amacıyla tarımsal sit alanı olarak kabul edilen büyük ovaların belirlenmesi çalışmaları İl Müdürlüğümüzce devam etmektedir.”

 

Haber / Celal KARAKURT