Çiftçinin Arazisinde Hileli Fesih İddiası

Tarım Kredi Kooperatifleri kurumsalında halka ve çiftçiye ait arsa Bakanlık marifetiyle özel sektöre yatırım yapması için devredildi. Kooperatif projede yüzde 30 pay sahibi oldu.

GÜNDEM 21.06.2017 20:08:00 0
Çiftçinin Arazisinde Hileli Fesih İddiası

İşi alan Kur İnşaat, 2013’te sözleşmeyi fesh ederken proje ortağı Yeni Avrupa Asla, “Tek başına fesh edemez” diye yargıya başvurdu. Milletvekili Okan Gaytancıoğlu orayı Bakan Çelik’e sordu

 

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu Tarım Kredi Kooperatifleri ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e verdiği gensoru’nun ardından bu sefer de Ankara Yenimahalle Susuz Köyü’ndeki bir arazinin satışı ve yapılan sözleşmenin fesh edilmesi ile ilgili olarak Bakan Faruk Çelik’e bir soru önergesi verdi.

 

SEYİRCİ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

 

Tarım Kredi Kooperatifini tam anlamıyla mercek altına alan vekil Gaytancıoğlu; “Çiftçinin kuruluşunun zarara uğratılmasına seyirci kalmamız mümkün değil. Sayın Bakan daha önce verdiğimiz soru önergelerine cevap vermemişti. Kamuoyu ve çiftçilerimiz bu soru önergelerine cevap beklemektedir” dedi.

 

KUR İNŞAAT’A VERİLMİŞTİ

 

Mülkiyeti Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ait olan Yenimahalle ilçesi Susuz Köyü Bozyer Mevkii’nde bulunan 236 bin metrekare imarsız arazi, 2013 yılında yapılan ihale ile Kur İnşaat ve Yeni Avrupa Asya iş ortaklığına verilmişti. Bu iş ortaklığına verilen proje kapsamında arazinin üzerine; 1100 adet konut, 32 bin metrekare büyüklüğünde AVM, 10 bin metrekare büyüklüğünde rezidans, 50 bin metrekare büyüklüğünde cadde dükkanları, 165 yatak kapasiteli otel, özel okul ve 32 katlı ayrı bir rezidans inşa edileceği belirtilmişti.

 

YÜZDE 30’U KOOPERATİFİN

 

Tarım Kredi Kooperatifleri ile konsorsiyum arasında imzalanan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında da projenin yüzde 30'u Tarım Kredi Kooperatiflerinin yüzde 70'i ise konsorsiyum şirketlerinin olacağı ifade edilmişti.

 

ORTAĞINA HABER VERMEDEN SÖZLEŞMEYİ FESH ETTİ

 

Proje kapsamında arazinin önce planlaması yapılarak imara açıldı. Arazinin imara açılmasıyla birlikte inşaat projelerinin belediyeden onaylanması beklenirken, Kur İnşaat, konsorsiyum ortağı Yeni Avrupa Asya'ya haber vermeden Tarım Kredi Kooperatifleri ile 2013 yılında imzalanan sözleşmeyi feshettiği bildirilmişti.

 

YENİ AVRUPA ASYA ŞİRKETİ DAVACI OLMUŞTU

 

Yeni Avrupa Asya şirketi de fesih işleminin ardından, Kur İnşaat'ın tek taraflı olarak fesih yetkisinin bulunmadığını belirterek, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Kur İnşaat aleyhine mahkemeye dava açmış, Yeni Avrupa Asya Şirketi, çiftçinin değerli arazi için ihtiyati tedbir talebinde bulunmuş, . Tarım Kredi Kooperatiflerinin söz konusu taşınmazı yeniden ihaleye çıkarması halinde sözleşmenin ifasınınimkânsız hale geleceğini bildirmiştir.”

 

Haber / Gökhan TEKER