Adı, "İşe İade" Olan Dava Taşeron İşçisini Yaktı

Toprak Mahsulleri Ofisi'nde taşerona bağlı çalışan, iş akitleri gerekçesiz fesih edilen işçiler işe iade davasını kazandı ama işe alınmıyor. Dramı Meclis'e taşıyan Milletvekili Gayt

SİYASET 19.06.2017 19:31:00 0
Adı,

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO) çalışan ancak geçerli bir neden olmaksızın iş akitleri fesh edilen taşeron işçilerin durumunu bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Gaytancıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak ya-nıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergesinde şunlara yer verdi:

 

SÖZLEŞME İLE ÇALIŞTIRILDILAR


“Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü 11 Mayıs 2015 tarihinde İsmira Yenigün isimli firmaları ile imzalanan sözleşme kapsamında 283 nitelikli taşeron personeli Türkiye genelindeki çeşitli şube ve ajanslarında çalıştırmaya başlamıştır. 10 Mayıs 2016 tarihinde sözleşmeler sona ermiş,ancak Toprak Mahsulleri Ofisi Personel Genel Müdürlüğü 28350404/917 sayılı yazısı ile söz konusu teknik personelin kadroya alınmasının söz konusu olduğunu ancak kadroya alınması ile ilgili yasal mevzuatın henüz yayınlanmaması sonucunda ve bu personele ihtiyacın devam etmesi nedeniyle 11 Mayıs 2016 tarihinde 113 gün daha asıl işi yapan taşeron işçilerin sözleşmelerini uzatmıştır.

 

İŞE İADEYE UYGULAMAYACAKLAR

 

Toprak Mahsulleri Ofisi Personel Genel Müdürlüğü 28350404/917 sayılı yazısı ile geçen süre içerisinde uygulamadaki aksaklıklardan dolayı yardımcı teknik personel hizmet alımı uygulamasına son verileceğini duyurmuş ve bu personelin 31 Ağustos 2016 tarihinde taşeron işçilerinişten çıkışları gerçekleştirilmiştir.  Bunun üzerine 1 ay içerisinde 283 işçinin içerisinden 104 taşeron işçi yasal haklarını kullanarak hukuki  süreci başlatmış iş mahkemesi ve istinaf mahkemesi sonucuna göre kuruma kadrolu iadelerine karar verilmiştir.
Ancak TMO Genel Müdürlüğü mahkemelerin sonucunda işe iadeyi uygulamayacağını söz konusu taşeron işçilere tazminat ödeyeceğini sözlü olarak bir çok yerde beyan etmiştir.

 

BÜYÜK YIKIMA UĞRADILAR


Söz konusu taşeron işçiler işsiz kaldıktan sonra 15 Temmuz sürecinin de etkisi ile devlet işinden ayrılmış olmaları sebebiyle başka iş yerlerinde de iş bulamamış, maddi ve manevi olarak 11 aylık süre zarfında büyük yıkıma uğramışlardır.”

 

GAYTANCIOĞLU’NUN SORULARI Hukuk Devletine Aykırı Değil mi

 

1- Mahkemelerce taşeron işçilerin iş akitlerinin geçerli bir nedenle fesh edilmediği, davalı iş verenin yaptığı feshin geçersiz olduğu tespit edilerek işçilerin Toprak Mahsulleri Ofisindeki işlerine iadeleri olmalarına karar verilmesine rağmen söz konusu taşeron işçiler neden mağdur edilmiş ve işlerine geri döndürülmemiştir? Mahkeme kararlarının uygulanmaması hukuk devleti ilkesine aykırı değil midir?
 

2- Türkiye'de her geçen gün işsizlik artarken, Cumhurbaşkanı İşsizlik Seferberliği başlatmış olmasına rağmen bu taşeron işçiler neden işsizlik ordusuna dahil edilmiş ve mağdur bırakılmıştır? 
 

3- Toprak Mahsulleri Ofisi'nin personel ihtiyacı olduğu bilinmektedir ve sürekli şubeler arasında personel görevlendirmesi yapmaktadır. Personel ihtiyacı olmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi işe iade davalarını kazanan taşeron işçileri işe geri almamak için neden direnmektedir?
 

4- 11 aydır iş bulmakta zorlanan, geçim sıkıntısı geçen 283 personel hem maddi hem manevi olarak tamamen çökmüş durumda iken, işe iadelerinin gerçekleşememesi her birini daha derin sıkıntılara sokmakta, emeği ile ekmeğini kazanan işçilerimiz bir an evvel işerine dönmeyi istemektedirler. Bu işçilerin mağduriyetini duyarak, mağduriyetlerini giderme yönünde samimi bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

 

Haber / Celal KARAKURT