Taban Fiyat Hem Adil Rekabet Hem Turist İçin

Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Recep Çalışkan sağlık turizminde taban fiyat uygulamasının hem rekabette adalet hem de turistin tüketici hakkıyla ilgisi olduğunu söyledi.

GÜNDEM 8.06.2017 20:06:00 0
Taban Fiyat Hem Adil Rekabet Hem Turist İçin

Sağlık turizminde gözle görülen iki önemli ayrıntı var. Sağlık çok ama çok hassas bir sektör olmasına karşın bu iş kolunda da özellikle özel sektörde olan kurumların kendi arasında adı konmuş veya konmamış bir rekabeti her zaman var. Zaten çıtayı yükselten unsurlardan biri de bu rekabet ortamı. Ancak bu girişim içinde Devlet hastaneleri ve üniversitelerin tıp fakülteleri de var. Devletin, üniversitelerin de rekabet ortamına girildiği düşünülecek olursa turisti çekmek için çok uygun fiyatlar verilirse, özel sektör bununla nasıl başa çıkar.

 

YOLUNACAK “KAZ” DEĞİLLER…

 

Öte yandan meselenin turist boyutu da göz ardı edilmemiş. “Su gider iz bırakır, turist döviz bırakır” gibi bir sloganın sahibi ülke olarak onlara tabiri caizse, “Yolunacak kaz” gibi bakmak yanlış, o yüzden bu hamlede asla bu tavır sergilenmeyecek. Çalıştayda meselenin bu boyutu da masaya yatırılmış durumda.

 

PROFESYONEL BİR ANLAYIŞ

 

“Sağlıkta ve sağlık turizminde gerekli müdahaleyi yapabilecek kapasitede olanların, belli bir fiyatın altına düşmeden, ülkemize en üst seviyede döviz kazandırabilecek, gelen insanları da maddi yönden aşırı mağdur etmeyecek pozisyonda bir düzen olması lazım. Bu da ancak profesyonellik ile olur.

 

TABAN FİYAT UYGULAMASI

 

Sağlık turizminde devlet hastanelerini de kapsayacak şekilde bir taban fiyat uygulaması olacak. Devletin ve üniversitenin hastaneleri de o taban fiyatın altına inmeyecek. Aksi halde biz onlarla nasıl rekabet edeceğiz? Derneğin bu bakımdan da çok iyi bir işlevi, konumu var.”

 

Optimed’in Altıncı Katı Sağlık Turizmine Ayrılacak

 

Optimed Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Recep Çalışkan ile gerçekleştirdiğimiz röportajda konuyu hem genel, hem lokal ölçekte değerlendirdik. Konu konuyu açtı. Dünya sağlık turizminde Türkiye’nin, Türkiye’ye gelen sağlık turizminde Trakya’nın payına rakamlar üzerinden olmasa da değindik. Trakya genelindeki diğer sağlık kurumları üzerine şartlar gereği kısa tuttuğu değerlendirmesinde onlar için de referans olma jesti sergileyen Çalışkan sağlık turizmine ilişkin Optimed yatırımlarına da değindi:

 

İKİ AY İÇİNDE…

 

“Biz yurtdışı sağlık turizmi için, yatak kapasitesinden ekip ve ekipmana kadar an itibariyle hazırız. Mevcut binamızın altıncı katını sağlık turizmi için değerlendireceğiz.

 

UZUN VADELİ BİR PROJE

 

Öte yandan bu işlerde de biz adımımızı atarız, gerisini kaderiniz belirler. ‘Gel, gel’ diyerek bu işler olmayacak. Geçmişten bugüne uzanan, İstanbul’da bu işe yıllarını veren hastanelerimiz var. Şimdi bunların arasında, ‘Ben girdim. Kısa dönemde hemen karşılığını alacağım’ demeniz hayal kırıklığı yaratır. Bu uzun vadeli bir proje. Hastaları memnun ettiğiniz sürece hasta hastayı getirir. İlk zamanlarda mutlaka aracılar kullanacaksınız ama uzun vadede aracılardan ziyade hastaların memnuniyeti ile birlikte çevrelerini buraya kanalize etmeleri başarınızı belirleyecektir. O yüzden biz diyoruz ki; iyi hizmet. İyi hizmetin sonunda gelen insanların iyi bir şekilde sağlık memnuniyetidir.”

 

Röportaj / Şaban KARDEŞ