Sağlık Turizminde Trakya Hamlesi

Trakya'da kamu ve özel sektör hastaneleri ile tıp fakülteleri tek bir amaç doğrultusunda dernekleşme için ilk adımı attı. Optimed Hastanesi Başhekimi Operatör Doktor Recep Çalışkan üç ilde ü

GÜNDEM 6.06.2017 22:48:00 0
Sağlık Turizminde Trakya Hamlesi

Derneklerin federasyon çatısında birleşeceğini sağlık turizminde Türkiye’nin dünyadan, Trakya’nın Türkiye’den aldığı payı yükselteceklerini kaydeden Çalışkan bölgenin gerek ekip gerek ekipman olarak hazır olduğunu belirtti.

 

Ülkemizde uzun süredir gündemde olan sağlık turizmi için çok ciddi bir adım atıldı. Önce Antalya’da gerçekleşen fuar ve kurultay, kurultaydan çok kısa bir süre sonra Tekirdağ’daki çalıştay ile yol haritası belirlendi. Buna göre öncelikli olarak Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nde o illeri kapsayacak şekilde dernek kurulacak. Henüz taslak aşamasında olmakla birlikte dernek üyeliği sağlık sektörü ile sınırlı olmayacak. Meselenin turizm boyutunun olmasında esasla ilgili sektörlerden de üye kabul edilecek.

 

TABAN FİYAT UYGULAMASI

 

Üç ayrı dernek federasyon çatısında birleşecek. Kamu ve özel sektör hastaneleri ile birlikte üniversitelerin tıp fakülteleri de yapılanmanın içinde yer alacak. Haksız rekabete yol açılmaması, özel sektörün kamu hastaneleri ile başa çıkamayacağından esasla taban fiyatı uygulaması yapılacak. Taban fiyatta da şifa aramak için gelen turisti ürkütecek veya mağdur edecek şekilde aşırılığa kaçılmayacak.

 

GECİKMEK DEĞİL BAŞLAMAK ÖNEMLİ

 

Bu çalışmayı Marmara Haber’e değerlendiren Optimed Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Recep Çalışkan hedefi ise çok net tanımladı: “Kendi adımıza çalışıyor olmakla birlikte sonuçta ülkemize bir döviz kazandırma olayı var. Dünyada büyük bir pasta, büyük bir sağlık turizmi potansiyeli var. Pazarda payımızı arttırdık ama dünya pazarındaki mevcut payımız çok az. Hele Trakya’nın Türkiye pazarı içindeki payı çok ama çok düşük. Üstelik çok sayıda kaliteli hastane ve tesisat, donanım ve ekibe rağmen ne yazık ki daha yeni yeni bir adım atılmış durumda. ‘Geciktik’ diyebiliriz ama gecikmek değil başlamak önemli. Telafi edebiliriz. Bu altyapıyla ve dernekleşme katkılarıyla arayı kapatırız diye bir düşüncemiz var.”

 

BİZDE EN ZEKİLER TIPFAKÜLTESİ OKUYOR

 

Çalışkan’a gerek Türkiye’nin gerek Trakya’nın sağlık turizminde hem yetişmiş insan gücü hem de ekipman olarak hazır olup olmadığını da sorduk:  “Sağlık, şakaya gelmeyecek bir eğitim dalı. Mutlaka kaliteyi en üst seviyeye getirmek lazım. Ben şuna inanıyorum. Gerek bizim bulunduğumuz hastane gerekse ülkemizde tıp Avrupa’nın pek çok ülkesine göre çok ileri seviyede. Türkiye’de tıp fakültesini tercih etmiş olan öğrenciler Türkiye’nin en zeki çocukları.

 

TÜRK HEKİMLERİ ÇOK ÜST SEVİYEDELER

 

Avrupa’da, Amerika’da böyle değil. O yüzden onlardan yetişen hekimler kendi ülkelerinde bile belli bir yere kadar geliyorlar. Mesela Türkiye’den yurt dışına giden hekimlere bakacak olursak, Nobel ödülüne kadar uzanan pek çok meslektaşımız var. Kalite anlamında yeterlilik, zekâ, ilgi, alaka, beceri anlamında dünyanın pek çok ülkesine göre Türk hekimleri şu anda üst seviyedeler.

 

Haber / Şaban KARDEŞ