Çayırdere'de Santral  Vahamettir, Cehalettir

Çayırdere'de gerçekleşen eylemde en sert çıkış Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'dan geldi. Işıklar,  "Burada termik santral yapımında ısrar vahamettir, cehalettir, vurdum

GÜNDEM 6.06.2017 01:00:00 0
Çayırdere

Önceki gün Çayırdere’de gerçekleşen eylemde en sert çıkış Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’dan geldi. Işıklar,  “Burada termik santral yapımında ısrar vahamettir, cehalettir, vurdumduymazlıktır” dedi. Işıklar, santral kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, Resmi Gazete'de yayımlanan acele kamulaştırma kararıyla sürecin hızlandırılmak istendiğini belirterek, "Yapılması düşünülen santralin kapladığı alan Çerkezköy kısmında 4 bin 850 dönüm, Silivri'de ise toplam 6 bin 100. Yani Silivri'nin merkez yerleşiminden daha büyük 10 bin dönüm alana termik santral yapılması planlanıyor" dedi.

 

300 KİLOMETRENİN EN ÖNEMLİ SU HAVZASI
 


Başkan Işıklar, Çayırdere'deki doğal yapının görülebilmesi için açıklamayı burada yaptıklarını anlatırken, tarım alanı olan bölgenin sanayi bölgeleri ile sınırlandırıldığını burada orman ve yeraltı kaynaklarının bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:  “Çayırdere, termik santral için seçilebilecek en son yer.  En fazla zararı verebilmek için bir atom bombasının atılabileceği bir yer. Burası,  Trakya'daki yeraltı su havzasının en önemli yeri. Yani İstanbul-Lüleburgaz arasındaki 300 kilometrenin en önemli su havzası. 

 

ENERJİ ÜRETİLEBİLECEĞİNİ BELEDİYE OLARAK İSPATLADIK

 

Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'mizde (TÜRAM) yaptığımız küçük bir solar santralle tarım alanımızın enerjisini oradan sağlıyoruz. Belediye olarak güneş ve rüzgar enerjisi üretebileceğimizi ispat etmiş olduk. TÜRAM'da üç üniversiteyle sekiz yıldır koyduğumuz değer ile bizim bitmek tükenmek bilmez, sonsuza kadar sürecek bir zenginliğimiz olduğu ortaya çıktı.

 

MALKARA KÖMÜRÜ İLE ÇALIŞTIRILAMAZ

 

Planlanan termik santralin Malkara kömürü ile çalıştırılamayacağını bilim adamları ortaya koydu. Tekirdağ Limanı'ndan taşınacak yüzde 30 verimli kömür, 350 kilometrelik Trakya havzasının en önemli yeri Halaçlı bölgesinde olan su havzasından çıkarılacak su ile yıkanarak yüzde 60 kapasite verime çıkarılacak. Kirli su yeraltına bırakılacak.”

 

Haber / Şaban KARDEŞ