RES'lere Değil Yerlerine Karşıyız

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı ve Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem, Kırklareli'nde RES yapılanmasının Istanca Ormanları'nda sürdüğünü, RES'l

GÜNDEM 6.06.2017 00:53:00 0
RES

Dün Güriş Holding firması tarafından kamuoyuna yönelik yapılan, firmanın RES yatırımlarını anlatan haberinde, “Güriş  Holding Türkiye’nin Enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yatırımlarına devam ediyor2016 – 2017 yılları arasında dört RES elektrik üretimine başladı. 2016 – 2017 yılları arasında üretime başlayan Kanije RES, Zeliha RES, Dinar RES (4. aşama) ve Fatma RES ile yılda ortalama 459 bin konutun elektrik ihtiyacı GürişHolding tarafından karşılanacak” görüşlerine yer verildi.

 

EDİRNE VE KIRKLARELİ YATIRIMLARI

 

Firmanın yatırımlarından biri Edirne – Tekirdağ arasındaki Kanije Rüzgar Enerji Santrali. 64 MW kapasite ile yılda 224 milyon 300 bin kWs elektrik üreterek, 93 bin 450 konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak.

 

Bir diğeri Kırklareli’nde bulunan Zeliha Rüzgar Enerji Santrali. Bu tesiste de 25 MW kapasite ile 92 milyon kWs elektrik üreterek 38 bin 300 konutun yıllık elektrik ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

 

ISRTANCA’NIN GÖBEĞİNDE

 

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı ve Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem’e Kırklareli’ndeki RES’leri sorduk. Çidem, Üsküp Beldesi’nde ve Istranca Ormanları’nın tam ortasında sekiz pervanenin döndüğünü, yenilerinin de mutlaka geleceğini belirtip, “Üzerine basa basa ifade etmek isterim ki bizler yenilenebilir, çevreci enerji kaynaklarına değil yapıldıkları yerlere karşıyız. Istrancalar’ın üçte ikisi bizde, üçte biri Bulgaristan’da. Bulgaristan birine dahi müsaade etmezken bizde onlarcası kuruluyor” dedi.

 

ALAKUŞLARIN GÖÇ YOLUNDA

 

Çağdaş ülkelerde bu tür santrallerin deniz ortasına kurulduğunu belirten Çidem, Istancalar’ın aynı zamanda Alakuşlar’ın göç yolu olmasından esasla koruma altında olduğunu, ormanlık alanlarda RES yapımına izin veren Türkiye’nin aslında altına imza attığı uluslararası sözleşmeleri de çiğnediğini kaydetti. RES’lerin kurulduğu yerlere yakın yerleşim bölgelerinde vatandaşın günün 24 saati bitmek bilmeyen, uçak motoru gürültüsünü andıran uğultuya maruz kaldığını, bu tesislerin de, “ÇED gerekli değildir” raporları ile türemeye devam ettiğini kaydeden Çidem, RES’lerin tarım arazileri üzerine kurulması gerektiğini dile getirdi.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ