Santral de Gelirse Suyu Ara ki Bulasın

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ilçede sanayileşme öncesi 100-150 metre sondaj kazıp 20-30 metrede suyun yakalandığını söyledi. Sanayi de suya ortak olunca sondaj 350 metre derine indi, su 150'nci metre

GÜNDEM 5.06.2017 13:30:00 0
Santral de Gelirse Suyu Ara ki Bulasın

Aynı kaynağa bir de santral kurulursa kömürünü yıkamak için başvurulacak. Başkan Akay sözü, “Suyu o zaman ara ki bulasın” demeye getirdi: “Bir milyon insanın hayatını etkileyecek termik santral meselesinde hep birlikte olmalıyız.”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çayırdere’deki mitingde yaptığı konuşmada kömürlü termik santrale karşı hukuki mücadeleyi gerek kurumsal kimlikle belediye olarak gerekse vatandaşlar ile birlikte sürdürdüklerini belirtip, “Ancak hukuksal mücadelenin yanında vatandaşlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin topyekûn bu mücadele içinde yer alması gerekir. Böyle bir mücadeleye ihtiyaç duyduğumuz çok açık. Havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkmak gibi bir temel hedefimiz var” dedi.

 

20 KİLOMETREKAREYİ ETKİLEYECEĞİ AŞİKAR

 

Bugün yapılması düşünülen termik santralin 20 kilometrekarelik alanda havamızı olumsuz etkileyeceğinin aşikarlığına dikkat çeken Akay, “Çerkezköy bir sanayi kenti ve su kuyularımızın mesafesi 350 metreye yaklaştı. Yani biz 350 metrede kuyuyu açıyor, 150 metrede suyu yakalıyor ve bu suyu kullanıyoruz. Santralde yıkanacak kömürün suyu da bu kullanım alanından gidecek. Havamızı, suyumuzu, tarım alanlarımızı alacak” dedi. Akay, Çerkezköy’de daha önceleri 100-150 metre derinliğinde sondaj kuyuları açılıp suya 20-30 metre mesafede ulaşılırken günümüzde sondaj kuyularının 350 metre derinliklere kadar kazıldığını, 150 metrede suyun ancak yakalandığını, termik santrale de aynı yerden su aktarılması halinde durumun daha da vahim boyutlara geleceğini dile getirdi.

 

KAPALI KAPILAR ARDINDA…

 

Geçtiğimiz aylarda Çevre Bakanlığı’ndan yetkililerin Namık Kemal Üniversitesi içinde kapalı kapılar ardında düzenlediği toplantıyı hatırlatıp muhtarlar ile çalıştay düzenlendiğini, bilime aykırı tespitlere ilişkin broşürler basıldığını, bu broşürlerde termik santralin doğanın kalitesini dahi yükselteceğine ilişkin tespitlerin paylaşıldığını hatırlatan Akay, “Şampuanlar, güzellik malzemeleri ile bunları halka sempatik göstermenin mücadelesine girdiler” diye konuştu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ