Sigara Düşüğün de Olağan Şüphelisi

Anne adaylarının en büyük korkusu olan tekrarlayan gebelik kayıplarında çevresel faktörler arasında sigara da yer alıyor. Yine alkol ve bazı ilaçlar da olağan şüpheliler listesinde.

YAŞAM SAĞLIK 31.05.2017 21:46:00 0
Sigara Düşüğün de Olağan Şüphelisi

Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Funda Doğaroğlu tekrarlayan gebelik kayıplarında faktörlerin neler olduğunu ve tanıya nasıl gidildiğini izah etti. Faktörleri “Genetik faktörler”, “Anamotik bozukluklar”, “Hormonal nedenler”, “Vücudun immun sistemi ile ilgili hastalıkları”, “Enfeksiyonlar”, “Çevresel faktörler” ve “Bilinmeyen faktörler” diye gruplandıran Doğaroğlu enfeksiyonların tekrarlayan düşüklerin çok az bir kısmından sorumlu olduğunu kaydetti.

 

TIP ÇOĞUNA HENÜZ BİR TANILAMA YAPAMADI

 

Çevresel faktörleri; “Sigara, alkol, bazı ilaçlar, iyonize radyasyon, anestezi gazları, bazı ağır metaller, özellikle A vitamini içeren bazı dermatotolojik preparatlar olarak sıralayan Doğaroğlu bilinmeyen faktörleri ise, “Tekrarlayan düşükleri olan kadınların yüzde 50-60’ında belirlenmiş bir neden bulunamamıştır” diye izah etti. Doğaroğlu diğer faktörleri şöyle izah etti:

 

 

GENETİK FAKTÖRLER

 

Kromozom bozuklukları kendiliğinden düşüklerin en sık sebebidir. Eğer Fetus oluşmuşsa ilk 3aydaki düşüklerin %60 'ından kromozom anormallikleri sorumludur. Oluşan fetus da kromozomlar artmış ya da azalmış olabilir. En sık 13, 16, 18, 21 ve 22 nolu kromozomlarda anormallik izlenir.

 

Yine ebeveynlere ait kromozom anomalileride tekrarlayan düşüklere sebep olabilir. Tekrarlayan düşükleri olan çiftlerde yapılan araştırmalarda bu oranın % 2-3 olduğu görülmüştür. Ebeveynler genellikle dış görünüm olarak normaldir.

 

ANOTOMİK BOZUKLUKLAR

 

İkinci önemli neden doğuştan ya da kazanılmış anotomik bozukluklardır. Kadında doğuştan var olan anotomik bozukluklar, genelde ilk 3 aydan sonra ki dönemde düşüklere sebep olur. Sık olarak rahim içerisinde var olan septalar (perde)çift boynuzlu rahim, çift rahim gibi anormallikler izlenir. Yani doğumsal olarak kadın iç genital organları gelişimini tamamlamamıştır.

 

Bu tür kadınlarda gebelik haftası ilerlese bile genelde sonuçlar kötüdür. Erken doğum, fetusta gelişme geriliği ve doğumda bebeğin geliş anormallikleri yaşanmaktadır. Kadınlarda tekrarlayan gebelik kayıplarına sebep olan anotomik bozuklar sonradan kazanılmış da olabilir.

 

HORMONAL NEDENLER

 

Yumurtalıklardan salgılanan progesteron hormonu, rahim içine oturmuş olan gebeliğin devam etmesini sağlar. Eğer bu hormon yetersiz salınırsa tekrarlayan düşüklerle karşılaşabiliriz. Yine iyi kontrol edilmemiş diabet ve tiroid hastalıkları da düşük nedeni olabilir.

 

VÜCUDUN İMMUN SİSTEMİ İLE İLGİLİ HASTALIKLARI

 

 

Vücudun savunma sistemi ile ilgili bozuklukları da tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Genellikle ilk 3 aydan sonra oluşan düşüklere sebep olurlar. Kadının vücudunda ya kendi dokularına karşı ya da oluşmuş embriyoya karşı antikor dediğimiz maddeler üretilir. Bunlar damar içinde tromboz dediğimiz küçük pıhtılara neden olurlar. Sonuçta dokulara yeterince kan gönderilemez. Bu olay fetusun beslenmesini sağlayan plasenta adını verdiğimiz (halk arasında bebeğin eşi olarak bilinir)dokuda oluşunca fetusa giden kan akımı da bozulur. Böylece düşükler oluşur.

 

Tanıya GidenYol Öyküden Geçiyor

 

Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Funda Doğaroğlu gerek tıpta gerekse Özel Optimed Hastanesi’nde tanıya giden yolu da izah etti. Tekrarlayan düşüğü olan kadınlarda tanıya gitmek için bazı testlerden yararlandıklarını kaydeden Doğaroğlu o tanıları şöyle sıraladı:

 

Hastanın iyi bir öyküsü alınmalıdır. Hastanın özgeçmişi, soy geçmişi, işle ilgili detaylı ilgileri alınır.

 

Enfeksiyonların araştırılması için kültürler alınır.

 

Tiroid fonksiyon testleri, kan şekeri, immünolojik faktörleri araştırılır.

 

Çiftin her ikisine de genetik araştırma yapılır.

 

Hormonal faktörleri tespit etmek için endometrial biopsi yapılabilir. Beraberinde kanda progesteron hormon seviyesi tespit edilir.

 

Anotomik anomalileri saptamak için histerosolpingografi, pelvik ultrasound, komputerize  tomografi veya magnetik resonansı içeren görüntüleme yöntemlerine başvurulabilinir. Yine tanıda anestezi altında histereroskopi ya da tanısal laparoskopi yapılabilir.

 

Haber / Ayşenur AYDIN