Ölmeden de Üretim Yapılabilir

Her yıl binlerce emekçi çalışma ortamından ya da çalışma koşullarından kaynaklanan nedenlerle hastalanıyor ya da yaşamını yitiriyor.

GÜNDEM 29.05.2017 03:12:00 0
Ölmeden de Üretim Yapılabilir

Emekçilerin yaşamını ve sağlığını kaybetmesine yol açan bu olaylar söz konusu, “İş kazası” olduğunda bazen; “Meslek hastalığı” olduğunda ise neredeyse hiçbir zaman resmi kayıtlara geçiril(e)miyor. Geçen yıl 1970 emekçinin ölümüne neden olan, “İş kazalarının” çok büyük bir bölümünde ne yazık ki haber değeri bile görülemedi.

 

KAZA OLMASI İÇİN ÖNGÖRÜLEMEZ OLMALI

 

Bir olayın, “Kaza” olarak nitelendirilebilmesi için öngörülemez/önlenemez olması gerekir. Oysa madenlerde, tersanelerde, atölyelerde, ofislerde, sınıflarda gerçekleşen tüm olaylar önceden öngörülebiliyor ve engelleme olanağı bulunuyor.

 

KAMU OTORİTESİ SORGULAMA DIŞI

 

İş kazalarının takibi sürecinde de çoğunlukla gerçek sorumlular gizlenmeye, sorumluluklar iş güvenliği alanında çalışan uzman ve hekime yıkılmaya çalışılırken, iş yerini idari ve finansal olarak yönetmede söz sahibi olan işverenler ile denetimden sorumlu kamu otoritesi ise sorgulama dışı bırakılıyor.

 

ÖLÜMLERİN ÖNLENMESİ İÇİN ADIMLAR ATILMADI

 

Haziran 2012’de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasının yayınlanması sonrasında kamuoyunda İşçi Sağlığı ve Güvenliği’nin önem kazandığına dair bir yanılsama da meydana gelmiştir. Ancak veriler ölümlerin önlenmesi için gereken adımların atılmadığını göstermektedir.

 

AİLELERİN HUKUKİ MÜCADELESİ

 

İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin ailelerinin de hukuk mücadelesi dedesteklenmelidir. Bu amaçları gerçekleştirmenin ise tek bir yolu vardır o da başta sendikalar ve meslek örgütleri olmak üzere emekten yana tüm kesimlerin birlikte mücadele etmesidir.

 

ÖNCE NEDENLER ORTADAN KALDIRILMALI

 

İş cinayetlerini önlemenin yolu onu yaratan nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla gerçekleşebilir. Yani çalışma düzeni içerisinde işçinin, emekçinin insanca yaşamını sürdürebileceği bir üretim düzenini sağlamak gerekiyor. Burada rekabet ediyor olabilmek, maliyetler gibi nedenlerin hiçbirisi mazeret olamaz. Bir ekonomi, üretim sistemi, bütün bunların hepsi insan içindir.

 

KAPİTALİZMİN GELDİĞİ SÜREÇ, ÖLDÜRMEKTEDİR

 

İnsanları öldürmeden üretim yapamıyorsanız o zaman sizin üretim sisteminizde bir yanlışlık vardır. Bugün öldüren, kapitalizmin geldiği süreçtir. Buna mahkûm değildir insanlık. Ölmeden de üretim yapılabilir. İnsanlık, insanca yaşayacak sömürüsüz bir düzeni de kurabilir. Bizim önümüze sanki bundan başka bir yol yokmuş, mecburen bunlar yapılmak zorundaymış, işçiler ölmek ya da sömürülmek zorundaymış gibi bir durum dayatılıyor. Bu asla kabul edilemez.

 

TEK MESELE VARDIR SINIF MÜCADELESİDİR

 

Burada tek bir mesele vardır. O da bir sınıf mücadelesidir. Bu kadar cinayetin olmasındaki önemli etken de sınıf mücadelesinin zayıf olmasıdır. Dolayısıyla burada yapılması gereken bu mücadelenin yanlışlarını da dikkate alarak yeniden en etkili bir şekilde nasıl bir mücadele örgütlenmelidir? Bunun çabasını göstermektir.”

 

Sinan YÜCEL

Makine Yüksek Mühendisi