Ukrayna'da Türkçe Kursu Akmescit'te Türkiyat Kürsüsü

Kiev Taras Şevçenko Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Katerina Teleşun, Ukraynalı iki ünlü Türkolog Agatangel Krımskiy ile Omelyan Prıtsak'ın Türkoloji üzerine yaptığı çalışmalar

GÜNDEM 15.05.2017 19:27:00 0
Ukrayna

Kiev Taras Şevçenko Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Katerina Teleşun, Ukraynalı iki ünlü Türkolog Agatangel Krımskiy ile Omelyan Prıtsak'ın Türkoloji üzerine yaptığı çalışmaları anlattı.Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen konferansta, "Ukrayna Türkolojisi ve Ünlü Ukrayna Türkologları" konularına değinen Teleşun detaylı bilgilendirmede bulundu.

 

18 YAŞINDAYKEN SEKİZ DİL BİLİYORDU

 

Ukrayna'daki Türkoloji çalışmalarının Agatangel Krımskiy ile başladığını söyleyen Teleşun, Krımskiy'nin henüz 18 yaşındayken sekiz dil bildiğini, 29 yaşında da Lazar Üniversitesi Doğu Dilleri alanında profesör olduğuna dikkat çekti. İlmi faaliyetlerini Moskova'da yapan Krımskiy'nin Çarlık rejiminden sonra Ukrayna'ya dönerek Milli İlimler Akademisi'nin başkanı olup, Türkoloji Bölümü'nün başkanlığını yaptığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Teleşun, Krımskiy sayesinde Ukrayna'da Arapça, Farsça ve Türkçe kursları açıldığını vurguladı.


AKMESCİT’TE TÜRKİYAT KÜRSÜSÜ KURDU


Omelyan Prıtsak'ın filolog, Doğu Bilimleri uzmanı ve tarihçi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Teleşun, Polonya Lisesi’nde eğitim gören Prıtsak'ın daha lisedeyken klasik Latince, Yunanca, modern Fransızca ve Almanca bildiğini, doktora eğitimini Almanya'da tamamlayıp Göttingen ve Harvard Üniversiteleri’nde ders verdiğini hatırlattı. Yrd. Doç. Dr. Teleşun, Ukrayna'nın bağımsız bir devlet olmasıyla ülkesine dönen Prıtsak'ın kütüphanesini bağışladığını ve kendi ülkesinde ders verdiğini, Kırım'ın başkenti Akmescit'teki Milli Üniversite'de Türkiyat Kürsüsünü kurduğunu kaydetti.

 

Haber / Celal KARAKURT