Veri Depolamanın Geleceği DNA'da

NKÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat bu yıl üçüncüsü düzenlenen Biyoteknoloji Günleri'nde, bir gram DNA'nın 215 Petabyte bilgi depoladığın

GÜNDEM 9.05.2017 22:13:00 0
Veri Depolamanın Geleceği DNA

Namık Kemal Üniversitesi Biyoteknoloji Topluluğu tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleşen III. Biyoteknoloji Günleri yoğun katılım ile Ziraat Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirildi. Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencisi ve Topluluk Başkanı Ogün Demir’in topluluğu tanıtıcı konuşmasının ardından, açılış konuşmalarını Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat’ın yaptığı etkinlik sabah oturumu ve öğleden sonra oturumu olmak üzere iki kısımda gerçekleşti. Akademisyenler ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan ilgililerin katıldığı programa ayrıca Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencileri de katıldı.

 

YENİ METODUYLA GENOM DÜZENLEME

 

Etkinliğin ilk konuşmacısı olarak sabah oturumunda sunumda bulunan Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haydar Bağış “CRISPR/Cas9 Teknolojisi ile Genom Düzenleme” hakkında bilgi verdi. Sunumunda 2015 yılından bu yana üzerinde en çok çalışılan ve Science, Nature, Times gibi gerek bilimsel ve gerekse popüler uluslar arası dergilerde kapak konusu olan, bir organizmanın genomunu istenildiği şekilde değiştirmemize olanak sağlayan en yeni biyoteknolojik yöntem olan CRISPR/Cas9 hakkında çok çarpıcı örneklerle ayrıntılı bilgiler verdi.

 

YENİ BEYNİMİZ BAĞIRSAKLARIMIZ

 

İnsan genom projesine değinen Bağış, gen tedavisinin CRISPR/Cas9 ile konsolide edilip yükselişe geçtiğini söyledi. İnsan mikrobiyom projesinden bahseden Prof. Dr. Bağış bağırsaklarımızın yeni beyin olarak tanımlandığını söyledi. Bağırsaklarda 100 trilyon miktobiyota bulunduğunu ve Alzheimer, Parkinson ve ALS gibi nörodejeneratif hastalıkların teşhis ve tedavisinde çok önemli olduklarını; bu sebeple antibiyotiklere dikkat etmemiz gerektiğini sözlerine ekledi. Bağış, ayrıca bir gram DNA’nın 215 Petabyte bilgi depoladığını ve veri depolamanın geleceğinin DNA’da olduğunu belirtti.

 

NOBEL’İ HAK EDİYOR

 

Türkiye’de ilk klonlama çalışmalarında da bulunduklarından bahseden Bağış, bugün artık CRISPR/Cas9 sistemiyle organizmaların DNA’sının bir word belgesini düzenler gibi düzenlenebildiğini, genler üzerinde kolayca değişiklikler yapılabildiğini belirtti. Kendisine göre bu yöntemin yüzyılın buluşu olduğundan söyleyen Prof. Dr. Bağış, “Nobeli hak ediyor” dedi.Etkinlik konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdimi ardından, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

 

Haber / Celal KARAKURT