Yüzsüzlerin Cezası YÜZE KATLANSIN

Çok sayıda kişinin çeşitli vakıf ve derneklerin adını kullanarak, "Yardım topluyoruz" adıyla yaptığı dolandırıcılığın cezası sadece 700 TL. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüc

GÜNDEM 7.05.2017 20:33:00 0
Yüzsüzlerin Cezası YÜZE KATLANSIN

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, izinsiz yardım toplayanlara verilen cezaların artırılmasını sağlayacak kanun teklifi hazırladı. Yüceer; 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nda değişiklik öngören teklifin gerekçesinde kendilerini kamuoyunda “saygın isim sahibi vakıflara mensupmuş” gibi tanıtan bazı kişi ve derneklerin kamuoyundaki hassasiyeti kullanarak haksız kazanç elde ettiklerini ifade etti. Kanunda bu tip dolandırıcılık için öngörülen cezaların oldukça düşük olduğuna vurgu adeta teşvik edici nitelikte olduğuna dikkat çeken Yüceer ayrıca şu konulara değindi:

 

KAMUOYU BU KONUYA HASSAS

 

“Kamuoyumuzda yardıma muhtaç olanlara, hastalara, lösemiden muzdarip olan çocuklara karşı çok olumlu ve teşvik edilmesi gereken bir hassasiyet vardır. Ancak bazı kişiler bu insanlar için yardım toplayan kamu yararına dernekler gibi davranarak izinsiz ve yetkisiz para topluyorlar.

 

KENDİ ÇIKARLARI İÇİN KULLANIYORLAR

 

Halkın güvenini kötüye kullanan bu kişiler yardım diye topladıkları paraları da kendi çıkarları için kullanmaktan çekinmiyorlar. Yardım Toplama Kanunu’nda aslında dolandırıcıdan farkı olmayan bu kişi ve dernekler için öngörülen cezalar komik. Bu kişilerden ötürü en çok zararı yardım bekleyenler çekiyor.

 

700 TL CEZA VERİLİYOR

 

Hâlihazırda 2860 sayılı Kanun’da izinsiz yardım toplayanlara 700 Türk Lirası idarî para cezası veriliyor. Toplanan paraların yüzbinlere, milyonlara ulaştığı biliniyor. LÖSEV gibi kamu yararına çalışan vakıflara çok sayıda ihbar ulaştığı da biliniyor. Ama kanundaki boşluklardan yararlanan bu kişiler vurguna devam ediyor.”

 

50 BİN TL’YE ÇIKARTILMALI

 

TBMM’ye verdiği teklif ile izinsiz yardım toplayanlara verilen cezanın 50 bin Türk Lirası’na çıkarılmasını önerdiğini ifade eden Yüceer, vatandaşlarımızın iyi niyetle yaptıkları yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için yardım toplama belgesi olmayan dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

 

Haber / Celal KARAKURT