Kakava Ateşi Yaşanacak Sevgi ve İnsanlık Kazanacak

Edirne baharı hafta sonu boyunca Kakava ver Hıdırellez Şenlikleri ile karşıladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "8 bin 300 yıllık tarihe sahip bu kentten vereceğimiz mesaj dalga dalga tüm dünyayÄ?

GÜNDEM 7.05.2017 20:25:00 0
Kakava Ateşi Yaşanacak Sevgi ve İnsanlık Kazanacak

Edirne’de iki gün süren: Türkiye’nin en ateşli; ritmi 9/8 olan Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri, dev Kakava ateşinin yakılmasıyla başladı.  Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan ve baharın gelişini müjdeleyen Kakava Ateşi, bereket, sağlık, kısmet, neşe şans; barış, huzur ve hoşgörü getirmesi için yandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “İnsanlığın kadim şehri Edirne’den; 8 bin 300 yıllık tarihe sahip bu kentten vereceğimiz mesaj dalga dalga; Orta Doğu’yu, Balkanları ve tüm dünyayı saracak; sonunda sevgi kazanacak, insanlık galip gelecek” dedi.

 

GÜRKAN KONUKLARI OLDU

 

Edirne Belediyesi’nin organize ettiği Kakava Şenlikleri kapsamında protokol Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü’nde davullarla karşılandı. Protokol daha sonra Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Sarayiçi’ne kadar yürüdü. İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu’nun okunmasının ardından Kakava Şenlikleri açılış konuşmalarıyla devam etti.  Kakava Şenlikleri’ne bu yıl binlerce kişi katıldı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan bu yılda geleneği bozmayarak vekaletini Roman Meclis Üyesi Erkan Makas’a bıraktı. Başkan Gürkan, Kakava Şenlikleri’ne davetli olarak katıldı.

 

BARIŞ, SEVGİ, HOŞGÖRÜ İÇİN YANDI

 

Kakava Şenlikleri’nin  bin 400 yıldır yaşatılan bir gelenek olduğunu anlatan Gürkan, “Savaşta, barışta, varlıkta ve yoklukta devam eden bir geleneği bugün bir kez daha yaşatacağız. Roman kardeşlerimizin geleneği olan Kakava Ateşi’ni Edirne’den, Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’nden; tüm dünyaya barış, kardeşlik, özgürlük için; dünyadaki yoksulluğun bitmesi için, savaşın ve akan kanın durması için hep birlikte yakacağız. İnanıyoruz ki; insanlığın kadim şehri Edirne’den, 8 bin 300 yıllık tarihe sahip bu kentten vereceğimiz mesaj dalga dalga; Orta Doğu’yu, Balkanları ve tüm dünyayı saracak; sonunda sevgi, insanlık galip gelecek. Akan kan, ölümler son bulacak. Bütün insanları insan oldukları için seviyoruz. Burası Edirne. Osmanlı’nın 92 yıllık başkentti. Doğu Roma’nın, Trakların, Makedonya’nın başkenti. Burası insan olmanın, yüreğin, heyecanın, özgürlüğün başkenti Edirne. Bu topraklar çok büyük insanlar yetiştirdi. Roma İmparatorunu, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’i, Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden kuran Fatih Sultan Mehmet’i yetiştirdi” dedi.   

 

DÖRT BİR YANDA YANDI

 

Roman Halk Dansları Topluluğu’nun dans gösterisi renkli görüntülere sahne oldu.  Göksel Zurna ve Ekibinin Show gösterisi büyük alkış aldı. Vatandaşlar gönüllerince dans etti.  Daha sonra protokol Kakava Ateşi’ni yaktı. Kakava Ateşi’nin yakılmasının ardından Romanlar ateşin başında dans etti.Kakava Şenlikleri kapsamında Edirne Belediyesi tarafından şenliklere katılanlara pilav ikramı yapıldı.Kakava Ateşi sadece Sarayiçi’nde değil Edirne’nin dört bir yanında yandı. Suni Gölet olarak da bilinen Barış Parkı, Zübeyde Hanım Parkı ve Bostanpazarı’nda Kakava Ateşi yakıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın da eşlik ettiği kutlamalarda Edirne Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu’nun gösterisi ilgiyle izlendi. Kakava Ateşi’nin yakıldığı noktalarda Edirne Halkı’na pilav ikram edildi.   

 

Haber / Gökhan TEKER