Her Beş Çocuktan Biri Şiddet Mağduru

Psikolog Öznur Şahin her beş çocuktan birinin şiddete veya istismara maruz kaldığını söyledi.  TÜİK Verilerine göre güvenlik birilerine gelen ve getirilen çocuk sayısının 2015 yılında, 2014 y

GÜNDEM 5.05.2017 20:05:00 0
Her Beş Çocuktan Biri Şiddet Mağduru

Edirne Belediye Başkanlığı, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Edirne Çocuk Hakları Derneği iş birliği ile düzenlenen “Çocuk İstismarı ve İhmali” konulu konferansa Edirneliler duyarsız kalmadı. Edirne Adliyesi’nde görev yapan Psikolog Öznur Şahin, Türkiye’de çocuklara yönelik gerçekleştirilen istismar ile çocuk istismarının önlenmesine yönelik yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Şahin, her beş çocuktan birinin şiddete veya istismara maruz kaldığını söyledi. 

 

ÇOCUK İSTİSMARI VE İHMALİ KONFERANSI

 

ETSO Konferans Salonu’nda “Çocuk İstismarı ve İhmali” konulu konferans büyük ilgi gördü.  Toplum Gönüllüsü Ozan Tarı’nın, Toplum Gönülleri Vakfı’nın faaliyetleri hakkında bilgi vermesiyle başlayan konferansta Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nebahat Çavuş da  “Çocuk Hakları Sözleşmesi, hayata geçirilirse tüm dünyada hayat hem çocuklar için hem de bizler için çok güzel olacak” dedi.

 

GELECEKTİNİZ. BİLİYORDUM

 

Öyle bir aç kalsamki çocuklar; size hiç açlık kalmasa. Öyle bir ölsemki çocuklar size hiç ölüm kalmasa” dizeleriyle konuşmasına başlayan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise, “Edirnelilerin, Edirne insanının bu konuya kayıtsız kalmayacağını çok iyi biliyorum. TÜİK verilerine göre 893 bin çocuk işçisi varmış. 893 bin çocuk tarımda, sanayide, sokakta çalışıyor; çalıştırılıyor” diye konuştu.

 

2015’TE YÜZDE 4,4 ARTTI

 

Edirne Adliyesi’nde görev yapan Psikolog Öznur Şahin de TÜİK Verilerine göre güvenlik birilerine gelen ve getirilen çocuk sayısının 2015 yılında, 2014 yılına göre yüzde 4,4 artarak, 303 bin 213 olduğu söyledi.Bu çocukların yüzde 57,4’ünün 15-17 yaş grubunda; yüzde 18,9’unun ise 11 yaş ve altı yaş grupta olduğunu anlatan Şahin, “Güvenlik birimine gelen çocukların yüzde 66,9’u erkek, yüzde 33,1’i ise kız çocuğu oldu. Bu çocukların yüzde 49,9’u mağdur, yüzde 39’u suça sürüklenen, yüzde 5,8’i ise kayıp çocuk. Bunların büyük çoğunluğu çeşitli istismara uğramış çocuklar. Çocuklara yapılan kötü muamele dört gruba ayrılır. Fiziksel istismar, duygusal ve psikolojik istismar, cinsel istismar ve ihmal” dedi.

 

Haber / Celal KARAKURT