Halk Nerede Halk

AK Parti'nin yine halka rağmen, yine yasa çiğneyerek, yine "Ben yaptım oldu" tipi termik santral kararında kabak Bakan Mehmet Özhaseki'nin başına patladı. Candan Yüceer yasalarda yazılı ÇE

GÜNDEM 26.04.2017 20:25:00 0
Halk Nerede Halk

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy’e kurulması planlanan Trakya’nın akciğerlerine ölümcül bir darbe vuracak termik santralin peşini bırakmıyor.  Yüceer, “Sadece Çerkezköy’ü değil, Trakya’da, ülkemizde yaşamı savunan herkesi havamızı, suyumuzu, doğamızı, sağlığımızı tehdit eden bu talan projesine karşı çıkmaya çağırıyorum” dedi.

 

BU SEFER SORU ÖNERGESİYLE

 

Bakanlar Kurulu kararıyla acele kamulaştırma çıkan Çerkezköy’e kurulması planlanan termik santralle ilgili daha önce Meclis Araştırma Önergesi veren, Genel Kurul’da sözlü olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı’na soru yönelten CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  konuyu bu kez de yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.  Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıltması istemiyle verdiği yazılı önergede, ÇED yönetmeliğinin 9’uncu maddesinde yer alan halkın katılımı toplantısı yapılması zorunluluğu varken bu toplantının gerçekleştirilmediğini kaydetti. 

Önergesinde yerel yönetimlerin görüş ve onayına başvurulmama nedenlerini de soran Yüceer, söz konusu alanın Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” ve “Orman Alanı” olarak yer aldığını, ayrıca “Aşırı Yer Altı Suyu Çekim Alanı” ve “Yer Altı Suları Besleme Alanı” kapsamında bulunduğunu, kurulacak termik santralin ekolojik dengeye zarar vereceğini belirtti. Yüceer, “Santralin faaliyete geçmesi durumunda çevrenin ve insan sağlığının nasıl etkileneceği konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Çevre Etki Değerlendirmesi süreci tam ve eksiksiz işletilmiş midir? ÇED raporu alınmış mıdır?” sorularını yöneltti.

KAÇ DAVA AÇILDI?

Çerkezköy ilçesi sınırları içinde yer alan 545 hektarlık bölgenin  “Enerji üretim alanı” ilan edildiğini, tarım ve orman alanlarına termik santrallerin yapılmasının önünün açıldığını, halkın, yerel yönetimlerin ve STK’ların tüm itiraz ve karşı çıkışlarına rağmen proje süreci başlatıldığına vurgu yapan Yüceer, Bakan Özhaseki’ye, “Çerkezköy’e termik santral kurulması kararının iptali için açılan Bakanlığınızın muhatabı olduğu kaç dava mevcuttur?” sorusunu yöneltti.

STK’LARA SORULDU MU?

Yüceer, termik santralin insan sağlığı üzerinde yaratacağı olası yıkım konusunda Sağlık Bakanlığı ile ortak herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını ve atmosfere salınacak zehirli gazların insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda herhangi bir sivil toplum kuruluşundan görüş alınıp alınmadığını da sorularına ekledi.

 

Haber: Şaban KARDEŞ